Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Nākamā valdība strādās pie tā, lai veselības aprūpes sistēma būtu pieejama Latvijas rezidentiem, kuri maksā nodokļus, ceturtdien, 8. decembrī, Saeimas sēdē pauda līdzšinējās un, iespējams, arī nākamās valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV).

Debatējot par Saeimā skatītajiem grozījumiem Veselības aprūpes finansēšanas likumā, ar kuriem paredzēts ieviest vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu apjomu, tādējādi atsakoties no "divu grozu" sistēmas veselības aprūpē, Kariņš atzina, ka patlaban ārstu pieejamība nav visiem vienmērīga.

"Par naudu varam tikt pie speciālistiem, bet tie, kam naudas nav, pieejamība ir ierobežota. Šim būtu jāiet roku rokā ar veselības apdrošināšanu, kas apliecinātu, ka cilvēks ir tiesīgs saņemt pakalpojumus," sacīja Kariņš.

Viņa ieskatā, veselības pakalpojumiem jābūt pieejamiem Latvijas iedzīvotājiem, jo arī "mums citā valstī nepienākas šīs valsts aprūpe, bet tikai tā, ko sedz ceļojuma apdrošināšana".

Kariņš norādīja uz "vienu īpašu kategoriju", kas saņem Latvijas veselības aprūpi, proti, uz citām Eiropas valstīm emigrējušie tautieši, kuri šajās valstīs maksā nodokļus un pa laikam atbrauc uz Latviju, saņemot tādus veselības aprūpes pakalpojumus, kādus saņem Latvijā dzīvojošie.

"Tur ir zināma netaisnība. Kāpēc mums būtu jāapmaksā veselība tiem, kas nav mūsu valsts nodokļu maksātāji? Nav arī īsti taisnīgi, ka veikala pārdevēja, kura maksā nodokļus... kāpēc viņai būtu jāuztur tāds, kas nodokļus nemaksā?" uzsvērta Kariņš.

Viņš atgādināja, ka līdz šim ideja par veselības apdrošināšanu "nav gājusi gludi", jo līdzšinējie divi veselības ministri idejai iebilduši, uzsverot, ka veselības aprūpes pakalpojumi pienākas visiem.

Kariņš informēja, ka nākamā potenciālā koalīcija paredz virzīties uz ideju par vienu veselības aprūpes pakalpojumu "grozu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!