Foto: Valsts kanceleja

Līdzīgi kā pirms nedēļas, arī šajā pirmdienā pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) mudināja veselības ministru nodrošināt raitāku vakcinācijas pret Covid-19 tempu.

"Labā ziņa, ka visa infrastruktūra ir vietā. Pēdējā laikā ir piegādāts arī krietni vairāk vakcīnu nekā līdz šim, un arī nākotnē redzams, ka būs piegādes. Tāpēc ir jākāpina temps," teica Kariņš žurnālistiem pēc sanāksmes.

Viņš atzina, ka "pirmo reizi vairākās nedēļās teikšu, ka, neskatoties uz to, ka mēs pagājušā nedēļā vakcinējām vairāk nekā nedēļu iepriekš, pret to, kas mums bija jāsasniedz, esam vēl tālu. Mēs varējām vakcinēt aptuveni 3800 potes dienā, bet mums faktiski vajadzēja būt pie 8000 dienā, lai mēs būtu varējuši izpotēt visas pieejamās – aptuveni 56 tūkstoši – vakcīnu devas".

Ministru prezidents uzskata, ka "šeit ir vēl krietni ko strādāt, lai uzlabotu nevis infrastruktūru, bet cilvēku organizēšanu, motivēšanu, informēšanu, uzaicināšanu. Tas, ka vakcīnas ir nogādātas līdz vakcinācijas punktam, ir tikai sākums, bet tas īstais mērķis ir īsā laikā un nekavējoties uzturēt tempu – izpotēt visu, kas mums ienāca. Pagājušā nedēļā diemžēl mēs šo rādītāju nesasniedzām. Faktiski tikai sasniedzām pusi no tā, ko varējām. Uz šodienu mums ir 29 000 vakcīnas, kuras bija jāizpotē pagājušā nedēļā, bet diemžēl tas nenotika, un šeit vēl ir vieta uzlabojumiem. Infrastruktūra ir, vakcīnas ir, temps ir tas, kas ir jāuzlabo, bet mēs to izdarīsim un mēs valstī sasniegsim kopīgo imunitāti".

Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) žurnālistiem norādīja, pagājusī nedēļa bijusi labākā līdz šim kopš vakcinācijas procesa sākuma, jo ir pārspēts gan vienas dienas rekords, gan kopējais nedēļas rādītājs bijis labākais. "Centrālajās noliktavās mums faktiski nekādu atlikumu nav, ja neskaita rezerves otrajām devām, kas būs nepieciešamas jau drīzumā. Šonedēļ visa veselības sistēma turpinās darbu, un, ņemot vērā, ka turpmākajās nedēļās ir gaidāmas nelielas vakcīnu piegādes, šobrīd ģimenes ārstu praksēs un ārstniecības iestādēs atlikušais vakcīnu apjoms tiks izlietots," skaidroja ministrs.

Pavļuts atgādināja, ka šodien tika atvērta jauna prioritārā grupa – daļa pedagogu, un solīja nekavēties ar nākamajām prioritārajām grupām, kas tiks raiti atvērtas. "Mēs arī turpmāk centīsimies sabalansēt pieejamās vakcīnas ar taisnīgumu, ko nosaka prioritārās grupas, un raitu vakcinācijas tempu," skaidroja veselības ministrs.

Uz žurnālistu jautājumu, kā veicināt senioru vecumā virs 60 un 70 gadiem aktīvāku vakcināciju, tajā skaitā iespējams rīkojot izbraukuma vakcināciju uz viņu dzīves vietām, Pavļuts paskaidroja, ka izbraukuma vakcinācija kā metode ir, pirmkārt, domāta cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, kuri paši nevar nokļūt līdz ārstniecības iestādei. "Pirmajam piegājienam šādu cilvēku dati ir apkopoti, un nedēļas otrajā pusē šis process varētu sākties. Mēs precizēsim, kad varēsim saņemt pirmo, nelielo "Janssen" vakcīnu piegādi, lai izbraukuma vakcinācijā varētu cilvēkus vakcinēt un pasargāt jau ar vienu reizi," teica Pavļuts. Izbraukuma vakcinācija ir arī būtiski dārgāks pakalpojums, atzina ministrs.

"Senioru vakcinācijā lielākais kavēklis patlaban ir lielā skepse par "Astra Zeneca" vakcīnu, un tas tiek risināts tā, ka tās tiek izlietotas līdz ar jaunu prioritāro grupu atvēršanu. Tuvākajās nedēļās būs galvenā atbilde uz jautājumu, kā sekmēt senioru vakcināciju. Galvenā metode būtu rast alternatīvas un brīdī, kad Latvijā ir pieejamas citas vakcīnas, rast iespēju tās nogādāt ģimenes ārstu praksēs un ārstniecības iestādēs, kur seniori ir pierakstījušies, gaida vakcīnas, bet nevēlas saņemt esošo," skaidroja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!