Pieci Portugāles un divi Spānijas pilsoņi, kuri, pēc liecinieku teiktā, 16.maijā mīdījuši Latvijas karogus, ir apmaiņas studenti, laikrakstam "Neatkarīgā" skaidrojis divu aizturēto advokāts.
Divas dienas pēc aizturēšanas ar Rīgas Centra rajona tiesas lēmumu visi tika apcietināti, taču nu brīvībā tikuši jau četri jaunieši.

Sākotnēji Rīgas apgabaltiesā tika iesniegtas septiņas sūdzības par tiesas lēmumu, ar kuru šīm personām tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, bet piecas sūdzības par portugāļiem tika atsauktas. Rīgas apgabaltiesa skatīja divas sūdzības par diviem Spānijas pilsoņiem. Vienu atstāja negrozītu, un otrā – atcēla iepriekšējās instances lēmumu, informējusi Rīgas apgabaltiesas preses sekretāre Evita Naglinska.

Portugāļu advokāte Andra Plotniece stāstījusi, ka trim viņas klientiem lietā mainīts statuss, un viņi tagad skaitās liecinieki, līdz ar to – atbrīvoti no apcietinājuma, taču pārējie divi joprojām ir nebrīvē.

Spānijas pilsoņu Migela Lopeza Del Trana un Edena Kastona Galvāna Suareza advokāts Saulvedis Vārpiņš skaidroja, ka vienam no klientiem – Suarezam – no apcietinājuma izdevies izkļūt sakarā ar pret viņu pieļautajiem procesuālajiem pārkāpumiem, proti, lemjot par viņam piemērojamo drošības līdzekli Rīgas Centra rajona tiesā, neesot pieaicināts tulks.

Visi aizdomās par Latvijas karoga mīdīšanu aizturētie ir apmaiņas studenti no organizācijas BEST – Board of European student of technology. Visi kā viens no paša sākuma apgalvo, ka Latvijas valsti ciena un, tieši cienot, kā suvenīrus viņi paņēma karogus – tie bija piestiprināti pie laternu stabiem krastmalā.

Apsūdzēto advokāts gan skaidrojis, ka nav drošs, ka tie ir Latvijas karogi – krāsa ir sarkanbaltsarkana, bet, vai tie tiešām ir Latvijas karogi, esot strīdīgs jautājums.

Laikraksts noskaidrojis, ka organizācijas, kuras dalībnieki ir iespējamie Latvijas zaimotāji, latviskais nosaukums ir Eiropas tehnisko studentu apvienība un tā darbojas jau kopš 1989.gada, apvienojot 68 universitātes visā Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!