Foto: LETA
Saeimā piektdien notika valdības koalīcijas partiju ārkārtas sanāksme, lai pārrunātu bēgļu uzņemšanu Latvijā. Kā ziņots, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers ierosina dalībvalstīm obligātā kārtā uzņemt 160 000 imigrantu no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. Tas nozīmē, ka papildus 250 bēgļu uzņemšanai Latvijā būtu jārod patvērums vēl 526 bēgļiem.

Bēgļu uzņemšana radījusi domstarpības koalīcijā, jo Nacionālā apvienība (NA) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) neatbalsta papildu bēgļu uzņemšanu. Koalīcijas sanāksmē vienošanās par papildu bēgļu uzņemšanu netika panākta un Latvijas pozīcija šajā jautājumā paliek nemainīga.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma pēc sēdes norādīja, ka aicinās jautājuma risināšanā iesaistīties arī Valsts prezidentu Raimondu Vējoni. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" norādīja, ka Latvija, iespējams, paliks vienīgā ES valsts, kas iebilst Junkera plānam. Bēgļu uzņemšanas jautājums šķeļ ne tikai koalīciju, bet arī Latvijas sabiedrību. Sociālajos tīklos savu viedokli pauž gan bēgļu aizstāvji, gan tie, kuri uzskata, ka jau 250 bēgļu uzņemšana būtu liela piekāpšanās ES prasībām.

Rakstnieks Pauls Bankovskis uzskata, ka uzņemamo bēgļu skaits ir tik niecīgs, ka Saeimas deputāti varētu ar katru iepazīties personīgi.

Pauls Bankovskis@bankovskisPagaidām uzņemamo bēgļu skaits ir tik mazs, ka Saeimā varētu ar katru no viņiem pirms patvēruma piešķiršanas aprunāties. I darbiņš būtu

PR speciālists Krišs Ēlerts iesaka NA biedriem savu pretbēgļu nostāju izskaidrot EK prezidentam Junkeram.

Krišs Ēlerts@krisselertsNovēlu kādam no NA kādreiz ieņemt kaut cik nopietnu amatu valdībā un parādīt kā nu viņš lielais un vareani ies cīnīties ar Junkeru.

NA valdes loceklis Jānis Dombrava norāda, ka NA stingri iestāsies pret jaunu imigrantu uzņemšanu.

Jānis Dombrava@janisdombravaNacionala apvieniba stingri iestasies par ipasa statusa noteiksanu Latvijai, lai nebutu jauznem jauni migranti.

Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs, NA valdes loceklis Jānis Iesalnieks norāda, ka NA un ZZS atbalsta tikai 250 bēgļu uzņemšanu.

Jānis Iesalnieks@JanisIesalnieksVienotība šausmīgi pārsteigta, ka NA un ZZS to tura pie pašas dotā solījuma - "ne vairāk par 250".#ImigrantuKvotas

Partijas "Latvijas attīstībai" valdes priekšsēdētājs Juris Pūce norāda, ka Lietuva un Igaunija, piekrītot pieņemt papildus bēgļus, rīkojas tālredzīgi.

Juris Pūce@pucejIzskatās, ka Igaunijas un Lietuvas valdības labāk saprot, cik šo zemju nākotnei svarīga ir Eiropas Savienība.

Sabiedrisko attiecību speciāliste un bijusī "Vienotības" konsultante Dace Balode Latvijas nostājā bēgļu uzņemšanā neko sliktu nesaskata.

Dace Balode@DaceBalodeJa LV izdodas pamatot savu nostāju, atgādinot par iedzīvotāju sastāvu, un tiešām noturēt savu pozìciju, ir OKtwitter.com/krasmar/status...

"Radio SWH" valdes priekšsēdētājs Jānis Šipkēvics rosina politiķus atbildīgi lemt par bēgļu uzņemšanu.

janissipkevics@janissipkevicsPolitiķi, kuri lemj par bēgļiem! Jums milzīga atbildība. Rūpīgi izsveriet. Iedomājieties savus uzvārdus LV vēstures grāmatās! Padomājiet!

Tvitera lietotāja Daiga Grīnberga uzskata, ka Latvija nav bēgļiem tik labvēlīga vieta, lai viņi te paliktu uz dzīvi.

Daiga Grinberga@DaigaGrinbergaproblēma būs nevis uzņemt bēgļus, bet viņus te noturēt... Zviedri būs reālā besī, kad visa mūsu kvota lauzīsies uz turieni...

Žurnāliste Baiba Strautmane liek aizdomāties par Latvijas solidaritāti kopīgas ES problēmas risināšanā.

Baiba Strautmane@BaibaStrautmaneBēgļi bez mums iztiks, Eiropa arī, bet, kādi mēs būsim paši pēc šī visa...

Žurnālists Arnis Krauze norāda, ka Rainis arī bija bēglis.

Arnis Krauze@arniskrauzeRīt Rainim 150 dzimšanas diena. Mūsu dižais domātājs daudz gadus vadīja trimdā, bēgļu gaitās. Paldies Šveicei, kas reiz pieņēma mūsu bēgli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!