Lai nepieļautu patērētāju saindēšanos ar pārtiku, iestājoties karstajam laikam, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ātri bojājošos produktu uzglabāšanu un tirdzniecību veikalos, tirgos un atklāta tipa sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos uzraudzīs pastiprināti.
PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītājas vietniece Anna Joffe informēja, ka rīkojumu par pastiprinātu kontroli dienests izdeva šonedēļ, kad Latvijā gaisa temperatūra sasniedza vairāk nekā plus 25 grādus.

Pēc PVD pārstāves teiktā, šajā temperatūrā ir visaugstākais risks ātri bojājušā pārtikā - gaļā un gaļas produktos, pienā un piena produktos, zivīs un zivju produktos, kā arī konditorejas izstrādājumos, kas pildīti vai dekorēti ar krēmu - īsā laikā pavairoties dažādu slimību ierosinātājiem.

PVD 27 teritoriālo pārvalžu inspektori, pārbaudot tirdzniecības vietas visā Latvijā, īpašu uzmanību pievērsīs produktu un ēdienu uzglabāšanas temperatūras režīmam, produktu marķējumam un higiēnas prasībām pārtikas apritē. Ja pārkāpumi būs būtiski, dienests apturēs produktu izplatīšanu, lems par to iznīcināšanu, uzņēmuma darbības apturēšanu, kā arī soda sankciju piemērošanu atbildīgajām amatpersonām.

Dienests arī sniegs rakstiskas rekomendācijas iespējamo neatbilstību novēršanai, noteiks termiņu, kurā tās ir jānovērš, un kontrolēs neatbilstību novēršanas izpildi. Informāciju par konstatētajām neatbilstībām apkopos, un par to tiks informēta arī sabiedrība.

PVD pārtikas produktu tirgotājiem vairākkārt ir atgādinājis, ka augsta riska pārtika jāuzglabā tikai un vienīgi aukstumā, atbilstoši šo produktu uzglabāšanas režīmam, kurus ir norādījis ražotājs, uzsvēra Joffe.

Taču arī patērētājiem, iegādājoties ātri bojājošos produktus, būtu jāpārbauda, kādu temperatūru rāda termometrs aukstuma vitrīnā, kurā izvietoti produkti, kā arī vai šī temperatūra saskan ar ražotāja norādīto uz produkcijas iepakojuma, skaidro PVD pārstāve.

Pēc Joffes teiktā, uz preces iepakojuma jābūt norādītam, kāds ir tās derīguma termiņš. Ja pircējam nav skaidrs, vai produkts uzglabāts pareizā temperatūras režīmā, viņam ir tiesības lūgt uzrādīt preces pavaddokumentus, kuros būtu norādīta gan temperatūra, kādā produkts uzglabājams, gan arī - kāds ir tās derīguma termiņš.

Patērētājiem, iegādājoties pārtikas produktus, nepieciešams arī izvērtēt laika periodu - cik ilgā laikā, kādos apstākļos un temperatūrā produkts tiks nogādāts līdz personīgajam ledusskapim un sagatavots lietošanai uzturā.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītājas vietniece aicināja iedzīvotājus ziņot par novērotajiem pārkāpumiem ātri bojājošos produktu uzglabāšanā, par aizdomīgu produkciju, zvanot uz PVD uzticības tālruni 70 27 402 vai informējot dienesta teritoriālās pārvaldes.

PVD inspektori informāciju, kas ir bijusi precīza, pārbauda un izmanto, veicot inspekcijas uzraudzības objektos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!