Lai nepieļautu patērētāju saindēšanos ar vecu pārtiku, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pastiprināti uzrauga ātri bojājošos produktu uzglabāšanu un tirdzniecību veikalos, tirgos un atklāta tipa sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos.
Rīkojumu par pastiprinātu kontroli dienests izdeva pagājušajā nedēļā, kad Latvijā gaisa temperatūra pārsniedza +25 grādus - temperatūru, kurā ātri bojājošos produktos vairojas dažādi slimību ierosinātāji.

PVD 27 teritoriālo pārvalžu inspektori, pārbaudot tirdzniecības vietas visā Latvijā, īpašu uzmanību pievērsīs produktu un ēdienu uzglabāšanas temperatūras režīmiem, marķējumam un higiēnas prasībām pārtikas apritē.

Ja pārkāpumi būs būtiski, dienests apturēs produktu izplatīšanu, lems par to iznīcināšanu, uzņēmuma darbības apturēšanu, kā arī soda sankciju piemērošanu vainīgajām amatpersonām. Savukārt, ja pārkāpumi būs nelieli, dienests sniegs rakstiskas rekomendācijas to novēršanai, noteiks termiņu, kurā pārkāpumi ir jānovērš, un kontrolēs novēršanas izpildi. Informāciju par neatbilstībām PVD apkopos, un par to tiks informēta arī sabiedrība.

Patērētājiem, iegādājoties ātri bojājošos produktus, būtu jāpārbauda, kādu temperatūru rāda termometrs aukstuma vitrīnā, kā arī vai šī temperatūra saskan ar ražotāja norādīto uz produkta iepakojuma.

Tāpat uz preces iepakojuma jābūt norādītam, kāds ir tās derīguma termiņš. Ja pircējam nav skaidrs, vai produkts uzglabāts pareizā temperatūras režīmā, viņam ir tiesības lūgt uzrādīt preces pavaddokumentus, kurā ir norādīta gan temperatūra, kādā produkts uzglabājams, gan arī - kāds ir tās derīguma termiņš.

Ja iedzīvotāji ir ievērojuši pārkāpumus ātri bojājušos produktu uzglabāšanā tirdzniecības vietās vai arī tiem šķiet aizdomīga tirgotā produkcija, precīzu informāciju par tirdzniecības vietu, kā arī preci var atstāt PVD uzticības telefonā - automātiskajā atbildētājā - 7027402. Tāpat iedzīvotāji var zvanīt uz dienesta teritoriālajām pārvaldēm visā Latvijā.

Līdz jūnija vidum uz PVD uzticības telefonu bija piezvanījuši 78 cilvēki, kuri sūdzējušies gan par pārtikas produktu uzglabāšanu tirdzniecības vietās, gan par pārtikas preču kvalitāti, gan arī par sanitāri higiēniskajiem apstākļiem sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos. PVD inspektori informāciju pārbauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!