Saeima šodien kārtējo reizi noraidīja Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) iesniegtos grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākumu nodokli", kas paredz ieviest iedzīvotāju ienākuma progresīvo nodokļa likmi. Sociāldemokrāti ik pa laikam iesniedz šo likumprojektu, taču netiek atbalstīti.
Noraidīto likuma izmaiņu autori apgalvo, ka grozījumu mērķis ir samazināt nodokļu nastu zemāk atalgotajiem maksātājiem, novērst materiālās labklājības augošo polarizāciju, kā arī veicināt sabiedrības vidusslāņa veidošanos.

Likumprojektā no nodokļa maksāšanas bija paredzēts atbrīvot personas, kuru ienākumi nepārsniedz Ls 80 mēnesī. Nodokļa likmi bija paredzēts būtiski samazināt un diferencēt maksātājiem, kuru mēneša ienākumi nepārsniedz Ls 200. Nodokļa maksātājiem ar mēneša algu no Ls 200 līdz Ls 400 saglabātos pašreizējā 25% likme.

No Ls 400 lielas mēneša algas sāktos pakāpenisks un vienmērīgs procentu likmes pieaugums. Mēneša algas virs Ls 1200 procentu likme saskaņā ar sociāldemokrātu izstrādātajiem likuma grozījumiem būtu nemainīga - 48%.

LSDSP frakcijas deputāti ierosināja noteikt, ka mēneša neapliekamais minimums ir Ls 29. Neapliekamo minimumu piemērotu maksātājiem, kuru gada neapliekamais ienākums nepārsniegtu Ls 9120 jeb Ls 760 mēnesī.

LSDSP apgalvo, ka, samazinot nodokļu nastu zemāk atalgotajiem maksātājiem, kuri ir strādājošo iedzīvotāju lielākā daļa, netieši tiks veikta pircēju loka paplašināšanās, pieaugs pieprasījums pēc patēriņa precēm, kam būs pozitīva ietekme uz tautsaimniecību kopumā.

Sociāldemokrāti apgalvo arī to, ka, pieņemot viņu ierosinātās likuma izmaiņas, pašvaldību un valsts budžeta ieņēmumi pašreiz palielinātos aptuveni par diviem miljoniem gadā, bet turpmāk šis pieaugums varētu būt no 0,5 līdz vienam miljonam latu katru nākamo gadu un kopā no 2001. līdz 2010.gadam papildu ienākums varētu sasniegt ap 40-50 miljoniem latu.

Saeimas debatēs par izskatāmo likumprojektu Budžeta un finansu komisijas deputāts, Tautas partijas pārstāvis Māris Vītols sociāldemokrātu iesniegtos likuma grozījumus nodēvēja par absurdu. "Tā labākajā gadījumā ir parodija par progresīvo ienākumu nodokli," sacīja deputāts.

Vītols norādīja, ka saskaņā ar piedāvātajām likuma izmaiņām cilvēki, kuri "uz papīra" pelnītu vairāk, reāli saņemtu mazāk. Pēc Vītola domām, likumprojekta autori vispār nav lasījuši teoriju par nodokļiem, par ko liecinot kaut vai tas, ka sociāldemokrāti paredz 56 ienākumu grupas, lai gan valstīs, kur ir progresīvā ienākumu nodokļa sistēma, ir trīs līdz septiņas šādas grupas.

Budžeta un finansu komisijas loceklis uzskata, ka tādā veidā, kā ierosina sociāldemokrāti, ieviest progresīvo ienākumu nodokli, to administrēt nav iespējams. Vītols norādīja, ka, pieņemot šos LSDSP piedāvātos likuma grozījumus, būtiski zaudējumi būtu pašvaldības budžetos un netieši tā ir vēršanas pat pret veselības aprūpi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!