Foto: AFP/Scanpix/LETA
"Facebook" trešdien starp miljoniem ierakstu parādījās arī kārtējā kāda konta veidota publikācija – shematisks attēls, ar kura palīdzību tā autori cenšas uzturēt naratīvu "varenie caur politiķiem, ekspertiem un medijiem kontrolē sabiedrību". Ņemot vērā ieraksta kļūdaino valodu, lielāku uzmanību pelnījis pats naratīvs, kas caur to un citiem līdzīgiem ierakstiem kontā tiek uzturēts.

Par ierakstu

Pieminēto shematisko zīmējumu publicējis konts "Tautas Varas fronte". Shēmu ar nosaukumu "Kas ikvienam būtu jāzin par valūtas krīzi" pavada pieteikums "Ka rodās #covid19 krīze pasaulē un kads sakars Latvijai ar to. #afera #krize". Ieraksta teksts pats par sevi vienādo jaunā koronavīrusa radītās slimības Covid-19 pandēmiju, sarunvalodā dēvētu arī par Covid-19 krīzi, ar valūtas krīzi. Valūtas krīze klasiski tiek saprasta ar nominālā valūtas kursa devalvāciju jeb valūtas vērtības samazināšanos vismaz par 25%, liecina informācija Latvijas Bankas interneta vietnē. Ņemot vērā, ka ne globāli, ne Latvijā šādas situācijas iestāšanās nav novērota, pieļaujams, ka ieraksta autori kļūdījušies, par valūtas krīzi nodēvējot ekonomikas krīzi.

Neskatoties uz kļūdaino pieteikumu, shēmā attēlota saistību ķēde, kurā "federālās rezervju sistēmas bankas" finansē "virusologus/"ekspertus"", arī "mēdijus" un pastarpināti "politiķus", tādējādi veidojot "pasūtījumu" un ietekmējot "miljoniem cilvēku", kuri "no bailēm paralizēti, gatavi piekrist cilvēktiesību zaudēšanai un patieso ieguvēju – korporāciju noteikumiem".

Secināms, ka shēmā nepaskaidrotu iemeslu dēļ Federālā rezervju sistēma jeb ASV centrālās bankas funkcijas pildošā institūcija dāļā naudu politiķiem, ekspertiem un medijiem, kuru iebiedēšanas rezultātā nekonkretizēta cilvēku grupa atsakās no cilvēktiesībām un ierakstā nepaskaidrotā veidā pakļaujas vārdā nenosauktām korporācijām, kuru saistība ar naudas devējiem arī netiek paskaidrota. Ierakstā nav atrodams arī pieteikumā solītais skaidrojums par Latvijas saistību ar Covid-19 krīzi.

"Tautas varas fronte" ieraksta veidošanai shēmu ir ieguvusi no konspirācijas teorijas atbalstošām sociālo tīklu lapām angļu valodā, ieviešot ne tikai vairākas būtiskas kļūdas tulkojumā, bet arī tās sākotnējā saturā. Piemēram, "multitriljonu dolāru farmaceitisko investīciju uzņēmējdarbība" ir pārtapusi par jau minētajām "federālās rezervju sistēmas bankām", "trešās puses finansējums" – par "3. daļas finansējumu", bet politiķu "pavēle/rīkojums" pārtapis "pasūtījumā", radot papildu neskaidrību un šķietami traucējot ieraksta autoru mērķa sasniegšanai.

Shēmas noprotamā pamatdoma norādīt uz kāda augstāka spēka, lai tā būtu ASV Federālā rezervju sistēma vai farmaceitiskās korporācijas, ietekmi gan netiek skaidrota ar faktiem, avotiem vai kādu citu informāciju. Netiek arī paskaidrots kā gan šis shematiskais zīmējums varētu universāli atbilst visai globālajai iekārtai, ņemot vērā, ka Covid-19 un ekonomiskā krīze dažādos apmēros skārusi gandrīz visas valstis, bet starptautisko politisko vidi veido plašs, tostarp savstarpēju naidīgu valstu spektrs no Krievijas līdz ASV un no Bangladešas līdz Uzbekistānai.

Par naratīvu

Viena no konta saturu caurvijošajām idejām ir "varenie caur politiķiem, ekspertiem un medijiem kontrolē sabiedrību". Laika gaitā tā oriģinālajos ierakstos un pārpublicējumos par varenajiem, dažkārt arī dēvētiem par sistēmu, tiek nosaukti gan ārvalstu, gan vietējie politiķi, korporācijas, pārnacionālas un globālas organizācijas, kā arī atsevišķi bagātnieki.

Gluži kā jau apskatītā ieraksta gadījumā, arī šo mērķis ir publicēt apgalvojumus bez plašākiem skaidrojumiem, tos pamatojošiem faktiem vai atsaucēm. Rezultātā tiek radīts nekonkrēts iespaids par sabiedrības un indivīdu nespēcību pārākas varas priekšā un rosināta neuzticība visdažādākā veida oficiālām iestādēm no nevalstiskām organizācijām un valsts institūcijām līdz pārvaldes struktūrām un starptautiskām organizācijām. Konta satura veidotāji apšauba gan demokrātisku vēlēšanu leģitimitāti, gan, piemēram, viņu naratīvam neatbilstošus neatkarīgu iestāžu un organizāciju pētījumu rezultātus. Tam rezultāts ir arī jebkādu oficiālu atsauču trūkums.

Ar konkrēto sākotnēji apskatīto ierakstu dažu dienu laikā dalījušies nepilni trīssimt cilvēki, kas to ļāvis apskatīt nepilniem 10 000 cilvēkiem. Tā ir salīdzinoši pieticīga statistika, tomēr, līdzīga tā ir arī citiem pieminētajiem ierakstiem, ļoti iespējams kopumā sasniedzot jau daudz vairāk lasītāju.

Jautāts, kādus ieguvumus var nest liels skaits ierakstu ar naratīvu "varenie pret tautu", kuriem nemaz nav daudz skatījumu, dezinformācijas pētnieks, politologs un "SkeptiCafe" vadītājs Mārtiņš Hiršs skaidro, ka viens iemesls varētu būt šo ierakstu radītāju paranoisks vai sazvērniecisks pasaules skatījums. "Viņi ir pieņēmuši, ka elite apspiež sabiedrību un filtrē visu apkārt notiekošo caur šo perspektīvu. Piemēram, ar šādu pasaules skatījumu šo manu kritiku var automātiski interpretēt, ka es esmu kārtējais elites aizstāvis un tādējādi visu manis teikto viņi var ignorēt. Tas ir šī "labs pret ļauns", "elite pret masām" pasaules skatījuma galvenais pluss. Visu, kas tev nepatīk, tai skaitā pamatotu kritiku, var pieskaitīt ļaunās elites sazvērestībai," norāda Hiršs.

"Turklāt viņi, visticamāk, uzskata, ka ir sapratuši patiesību, kā strādā pasaule, un vēlas darīt labu darbu – par to informēt un izglābt pārējos. To darot viņi saņem personīgu labumu – gandarījumu par cīņu pret iedomāto absolūto ļaunumu," minētā naratīva uzturētāju motivāciju skaidro pētnieks.

Hiršs arī pieļauj, ka ar katru neizdevušos pasākumu vai kampaņu nelielā kopiena iekšēji saliedējas vēl vairāk un tikai spēcīgāk nostiprina savus pasaules uzskatus. "Jo katra neizdošanās, ja tev piemīt sazvērniecisks pasaules skatījums, apliecina nevis, ka tu pārstāv radikālas idejas, bet ka tiešām pastāv pret tevi vērsta sazvērestība, kas apspiež tavas idejas. Piemēram, kad Facebook nobloķē video ar no pirksta izzīstām sazvērestības teorijām, tas var nemaz nelikt aizdomāties, ka viņi izplata muļķības, bet gan pretēji – apliecināt, ka sazvērestība pret viņiem tiešām pastāv."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!