Foto: Shutterstock
Līdz ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības mainīsies arī pasta sūtījumu apmaiņas nosacījumi ar šo valsti. Jau no Jaunā gada pirmās dienas – 1. janvāra – jārēķinās ar izmaiņām, gan saņemot, gan nosūtot pasta sūtījumus uz Apvienoto Karalisti.

Kas nemainīsies?

Kā informē "Latvijas Pasts", "Brexit" nemainīs pastkaršu, vēstuļu, sīkpaku, bandroļu un pasta paku līdz 10 kg nosūtīšanas izmaksas uz Lielbritāniju – šiem sūtījumiem arī 2021. gadā tiks piemēroti līdzšinējie tarifi.

Kas mainīsies?

Ilgāks gaidīšanas laiks. Iedzīvotājiem ir jārēķinās, ka "Brexit" ietekmēs gan izejošo, gan ienākošo sūtījumu apstrādes un piegādes ilgumu kā Latvijā, tā Lielbritānijā.

Pasta paku sūtīšana uz Lielbritāniju būs lētāka. Pasta pakām, kas smagākas par 10 kg, tiks piemērota PVN likme 0% apmērā līdzšinējā 21% vietā. Tas nozīmē – šādu paku nosūtīšanas tarifs no Latvijas uz Lielbritāniju būs zemāks nekā patlaban.

Piemērs! Ja tagad 11 kg smagas pasta pakas nosūtīšana uz Lielbritāniju izmaksā 65,99 eiro ar PVN, tad no 1. janvāra tas izmaksās 54,54 eiro, ieskaitot PVN.

Saņemto sūtījumu atmuitošana un nodokļu samaksa. No 1. janvāra no Lielbritānijas ienākošajiem sūtījumiem ar noteiktu vērtību būs tāda pati atmuitošanas kārtība, kāda tiek piemērota sūtījumiem no jebkuras citas valsts vai teritorijas ārpus ES. Tas nozīmē – papildus būs jāveic muitas formalitātes, jo uz šiem sūtījumiem attieksies arī muitas nodokļa un PVN piemērošana.

Šīs izmaiņas attiecas gan uz pasta, gan eksprespasta jeb EMS (Express Mail Service), gan kurjerpasta sūtījumiem.

Kuriem sūtījumiem atmuitošana un nodokļu samaksa nebūs nepieciešama?

Šīs izmaiņas neskars komerciālos sūtījumus, t.sk. pirkumus interneta veikalos ar vērtību līdz 22 eiro – tiem netiks piemērots ne muitas nodoklis, ne PVN, un tātad atmuitošanas procedūras nebūs nepieciešamas. Tāpat izmaiņas neskars nekomerciālos sūtījumus – dāvanas vai preces, ko viena fiziska persona bez atlīdzības sūta citai fiziskai personai ar vērtību līdz 45 eiro.

Kuriem sūtījumiem būs nepieciešama atmuitošana un nodokļu samaksa?

Komerciāliem sūtījumiem, piemēram, interneta veikalā iegādātām precēm, ar vērtību no 22,01 līdz 150 eiro tiks piemērots PVN, virs 150 eiro – arī muitas nodoklis.

Nekomerciāliem sūtījumiem ar vērtību no 45,01 eiro tiks piemērots PVN un muitas nodoklis.

Ja sūtījumos būs akcīzes preces, papildus būs jāmaksā arī akcīzes nodoklis.

Kas ir nekomerciāli sūtījumi?

Sūtījums ir nekomerciāls, ja tas nav regulārs un ja tajā ir preces vienīgi saņēmēja personiskai lietošanai un sūtītājs to sūta saņēmējam bez samaksas.

Kas ir komerciāli sūtījumi?

Tie ir sūtījumi, ar ko savstarpēji apmainās komersanti, ko komersants sūta privātpersonai vai privātpersona pret atlīdzību sūta citai privātpersonai. Šis attiecas arī uz preču iegādi interneta veikalos.

Kā samaksāt visus nodokļus?

Tātad – ko darīt, ja esi saņēmis pasta sūtījumu no interneta veikala, kura vērtība pārsniedz 22 eiro, vai dāvanu no radinieka vairāk nekā 45 eiro vērtībā?

Nodokļu summa, kas saņēmējam jāsamaksā par precēm, tiek aprēķināta, elektroniski aizpildot un iesniedzot muitai importa deklarāciju par pasta sūtījumiem.

Saņēmējs var izvēlēties:

  • vai nu pats, pieslēdzoties Elektroniskās deklarēšanas sistēmai (EDS), aizpildīt un iesniegt vienkāršoto Importa muitas deklarāciju pasta sūtījumiem. Šajā gadījumā nodokļu apmaksa notiek, no EDS tieši pieslēdzoties portālam www.Latvija.lv;
  • vai arī pilnvarot attiecīgo pasta pakalpojuma sniedzēju ("Latvijas Pastu" vai kādu no privātajiem pasta komersantiem) nokārtot muitas formalitātes viņa vietā (maksas pakalpojums).

Ja preču vērtība pārsniegs 1000 eiro vai tās ir īpašā muitas uzraudzībā – respektīvi, tām tiek piemēroti aizliegumi vai ierobežojumi –, vienkāršotās Importa muitas deklarācijas pasta sūtījumiem vietā EDS jāiesniedz standarta muitas deklarācija.

Kur meklēt informāciju?

Kā daudzas izmaiņas, arī šīs sākotnēji radīs neskaidrības un iespējamas neērtības. "Latvijas Pasts" aktīvi strādā pie tā, lai to realizācija dzīvē noritētu ērti un saprotami – ir sagatavoti atbilstoši grozījumi uzņēmuma informācijas sistēmās, kā arī paziņojumi klientiem. Tie izvietoti gan klientiem pieejamajās lietojumprogrammās, piemēram, pašapkalpošanās vietnē Manspasts.lv, kur ikviens pats var attālināti noformēt sūtījumus, gan klātienē pasta nodaļās. Tāpat tiek apmācīti pasta nodaļu un Klientu centra darbinieki.

Brexit process ir faktiski noslēdzies, tāpēc mums visiem jāapzinās, ka Latvijas kā Eiropas Savienības valsts attiecībās ar Lielbritāniju būs izmaiņas, kas ietekmēs arī mūsu ikdienas dzīvi. Pasta sūtījumu apmaiņa ar šo valsti ir viena no aktīvākajām jomām, kur to izjutīsim. Lai gan sūtījumu izmaksas no Latvijas un Lielbritāniju nepaaugstināsies, aicinām būt vērīgiem tos, kas regulāri iepērkas Apvienotās Karalistes internetveikalos vai saņem dāvanas no šajā valstī dzīvojošajiem tuviniekiem.
"Latvijas Pasta" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns

"Muitas nodokļu sistēma ir vienota visā Eiropas Savienībā, un to nav izdomājis ne "Latvijas Pasts", ne Valsts ieņēmumu dienests, tāpēc mūsu darbinieku vārdā lūdzu sūtījumu saņēmējus maksimāli sekot līdzi visām izmaiņām un būt saprotošiem par papildu formalitātēm no nākamā gada 1.janvāra. Lieku reizi labāk pārliecināties, kā tieši jārīkojas, saņemot paziņojumu par atmuitojamu sūtījumu, zvanot vai nu VID, vai "Latvijas Pasta" klientu servisa speciālistiem vai pārbaudot informāciju specializētajās interneta vietnēs. Patlaban neviens nezina, kā praksē realizēsies dzīve pēc "Brexit", un skaidrs, ka pirmajos mēnešos iespējami arī atsevišķi pārpratumi un nesaprašanās, taču saglabāsim pacietību un iecietību, jo šāda situācija mums visiem būs pirmoreiz. No savas puses noteikti veiksim uzlabojumus, ja konstatēsim to nepieciešamību," uzsver "Latvijas Pasta" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

Vairāk informācijas par muitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtību sūtījumiem no Lielbritānijas iespējams atrast Valsts ieņēmuma dienesta mājas lapā šeit; cita informācija par "Brexit" radītajām izmaiņām gan privātpersonām, gan uzņēmumiem pieejama te.

Aizpildot sūtījuma pavaddokumentu, VID aicina precīzi norādīt visu informāciju – gan par nosūtītāju un saņēmēju, gan par sūtījuma veidu, tajā esošajām precēm un katras preces vērtību. Tādējādi jūs palīdzēsiet izvairīties no situācijas, kad muitai jālūdz saņēmējam sniegt papildu informāciju, lai precīzi identificētu sūtījuma veidu un noteiktu, vai tajā esošo preču vērtība atbilst summai, kas dod tiesības piešķirt atbrīvojumu no nodokļiem. Precīzi norādīta, patiesa informācija paātrinās sūtījuma saņemšanas procesu.
VID Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls

"Papildus VID atgādina, ka muitas deklarācijas iesniedzējs ir atbildīgs par sniegtās informācijas pareizību un pilnīgumu un par visu to dokumentu īstumu un pareizību, kas pamato deklarāciju," skaidro VID Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

Iespēja uzdot jautājumus

Plašāk par izmaiņām pasta sūtījumu apmaiņā ar Lielbritāniju varēs uzzināt sadarbībā ar "Latvijas Pastu" un VID rīkotajā tiešraides diskusijā portālā "Delfi" 18. decembrī pulksten 10. Aicinām arī uzdot sev intresējošos jautājumus par gaidāmajām izmaiņām, sūtot tos uz e-pastu sutijums@delfi.lv).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!