Šovakar LTV 1.kanālā pulksten 19:30 raidījumā “Vērtības. Viedokļi. Vērtējumi” runāsim par Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas celtniecību. Maija beigās tiks pieņemts likums par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta realizāciju, tāpēc pēc apmēram pusotra gada relatīva klusuma bibliotēkas jautājums atkal parādījās mediju dienas kārtībā.
Izskatās, ka vismaz vārdos, pie varas esošie vienojušies: Latvijai nepieciešama jauna bibliotēkas ēka tieši Gunāra Birkerta piedāvātajā variantā. Tāpat nav vairs strīdu par šī projekta finansējuma veidiem. Atcerēsimies, ka šāda vienprātība nevaldīja tad, kad tika plānots bibliotēkas celtniecībai naudu savākt, ieviešot piemaksu elektrības tarifiem.

Priekšdarbu veikšanai paredzēts izmantot "Latvijas kuģniecības" privatizācijas ieņēmumus un trešā mobilo sakaru operatora licences pārdošanas ieņēmumus, kas pārsniedz šā gada valsts budžetā paredzēto apjomu.

Būvniecībai, iekārtošanai un nodošanai ekspluatācijā paredzēts izmantot dividendes par valsts kapitāla daļu izmantošanu uzņēmumos, Latvijas Bankas iemaksas par valsts kapitāla izmantošanu un Latvijas Bankai noteikto uzņēmuma ienākuma nodokļa maksājumu, kā arī projekta īstenošanai paredzētas loterijas ieņēmumus.

Pastāvīgie DELFI lasītāji atcerēsies, ka sabiedrības viedoklis bibliotēkas jautājumā nav viennozīmīgs – nereti pie rakstiem par bibliotēkas celtniecības projektu raisījušās visai asas lasītāju diskusijas, aizstāvot un apstrīdot 80 miljonu latu tēriņa lietderību. Laikā, kad bibliotēkas jautājums atkal “iekustināts”, uz diskusiju raidījumā aicināti laikraksta “Dienas bizness” galvenais redaktors Juris Paiders, kas pazīstams kā bibliotēkas projekta skeptiķis, un Latvijas kultūras ministre Kārina Pētersone.

DELFI lasītājiem atgādinām, ka jums iespējams pievienot atsauksmes šim rakstam, stāstot, ko jūs domājat par bibliotēkas celtniecības lietderību un veidiem, kā to finansēt. Jūsu viedokļus centīsimies izmantot raidījumā. Tāpat arī ēterā prezentēsim DELFI lasītāju balsojuma rezultātus DELFI “Dienas jautājumā”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!