Šovakar diskusijas „Kas notiek Latvijā?” temats ir Latvijas ārpolitikas nostādnes, īpaši – pēdējā laikā aktualizējušās attiecības ar Krieviju, saistībā ar 9.maija svinībām, robežlīguma parakstīšanu un okupācijas faktu, "Delfi" informēja raidījuma vadītājs Jānis Domburs.
Krievijas prezidenta aicinājums pasaules valstu vadītājiem ierasties uz svinībām Maskavā 9.maijā rada īpaši grūtu izvēli Baltijas valstu prezidentiem, risinot jautājumu par otrā pasaules kara sekām un to novērtējumu.

Eiropas Savienības mērogā šo jautājumu jau aktualizējusi Eiroparlamenta 100 deputātu atklātā vēstule starptautiskajai sabiedrībai un minētajiem pasaules valstu vadītājiem. Faktiski jautājums ir par versijām par tā saukto reālpolitiku ar savām konkrētām interesēm, kas šai gadījumā varētu būt robežlīguma parakstīšana, un par principiem, kuru realizācija bieži vien ir neiespējama, tomēr ne tāpēc principi būtu maināmi. Vienlaikus arī pašiem baltiešiem un Latvijai vēl arvien ir līdz galam neatbildēti jautājumi par to, ko īsti un kādā formā varētu un vajadzētu prasīt Krievijai vai starptautiski okupācijas atzīšanas kontekstā.

Paralēli konkrētajiem jautājumiem par Krieviju, Latvijā ārlietu resora līmenī ir sagatavota un izdiskutēta, un tuvākajā laikā parlamenta vērtēšanai tiks nodota jauna ārpolitikas koncepcija turpmākajiem pieciem gadiem.

Tai būtu jāatbild gan par augšminētajām nostādnēm okupācijas kontekstā, gan par prioritātem Latvijas līdzdalībā Eiropas Savienībā, kam veltīta dokumenta pirmā sadaļa, gan starptautiskām aktivitātem ārpus tās, kur īpaši izcelta sadarbība ar jaunattīstības un pārejas ekonomikas valstīm, latviešu diaspora un Latvijas pilsoņu intereses ārvalstīs un Latvijas tēls. Kā viens no galvenajiem akcentiem šajā projektā ir ekonomisko interešu realizācija. Šie ārpolitikas plāni arī vēl ir diskusijas objekts.

Raidījuma sākums plkst. 21.15 LTV 1.programmā, e-pasts skatītāju jautājumiem: kasnotiek@ltv.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!