Šīvakara LTV publisko debašu “Kas notiek Latvijā?” tēma ir degvielas cenu kāpums Latvijā un pasaulē, konkurences situācija Latvijas degvielas tirgū un iespējamās izmaiņas tajā.
Saistībā ar degvielas cenām arvien nerimstas versijas par to, vai cenas benzīntankos ir pamatotas, kontekstā ar tendencēm pasaules naftas tirgos un attiecībā pret vairumtirdzniecības cenām, kur noteicošā nozīme ir Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcas cenai. Līdz ar to šobrīd pamatjautājumi ir par valsts nostāju attiecībā uz konkurenci šajā nozarē un par iespējamiem risinājumiem, kas varētu cenas samazināt vai vismaz bremzēt to kāpumu.

Kā galvenais situācijas izmaiņas projekts šobrīd izvirzīts projekts ļaut ievest Latvijā augstāka sēra satura degvielu no Krievijas un Baltkrievijas. Jautājums diskusijai ir – cik lielā mērā tas var samazināt cenu, un vai kvalitātes faktors nerada citus riskus. Lai gan jau pavadīts ar skeptiskiem komentāriem, tomēr kā vēl viens rīcības variants ir arī iespējamā nodokļu samazināšana.

Kā vienu no situācijas uzlabojumiem, vismaz atsevišķās nozarēs, izvirza arī biodegvielas ražošanas attīstību. Tomēr šis jautājums saistās ar strīdīgiem viedokļiem par valsts spēles noteikumiem attiecībā pret izejvielu ražotājiem un pārstrādātājiem, kā arī pretrunīgām versijām par subsidētas biodegvielas ietekmi uz brīvu konkurenci. Diskusijā piedalīsies: ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš, Konkurences padomes priekšsēdētājs Pēteris Vilks, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora padomnieks Ivars Roķis, “Latvija Statoil” loģistikas vadītājs Ēriks Ulmanis, “Mažeiķu naftas” tirdzniecības nama direktors Jānis Blūms, Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis, Degvielas tirgotāju un ražotāju savienības prezidents Jevgēņijs Kisiels, mazā degvielas tirgotāja SIA “Šleins” līdzīpašniece Iluta Šleiņus, un zemnieku saimniecības “Bites” īpašniece Inese Bartuševica.

Raidījuma sākums plkst. 21.20 LTV 1.kanālā, e-pasts skatītāju viedokļiem un jautājumiem: kasnotiek@ltv.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!