Šīvakara diskusijas „Kas notiek Latvijā?” temats ir secinājumi pēc Eiropas Savienības konstitucionālā līguma noraidīšanas referendumā Francijā, kā arī Latvijas mācības un turpmākie plāni pēc pirmā dalības gada ES, informēja raidījuma vadītājs Jānis Domburs.
Rīt Saeimā valdošā koalīcija paredzējusi ratificēt ES konstitūciju, tomēr pēc referenduma Francijā un arī paredzamā negatīvā balsojuma šodien Nīderlandē, izvirzās virkne jautājumu par pamatojumu tik ātram Latvijas parlamenta lēmumam. Pirmkārt, nez vai pietiekami ir izvērtēts franču negatīvās nostājas pamatojums iekšpolitiskā un ārpolitiskā aspektā, tai skaitā attieksmē pret Austrumeiropas valstu dalību savienībā, un, līdz ar to, iespējamie risinājumi vai izmaiņas, lai sasniegtu vienprātīgu pieeju visās valstīs. Otrkārt, gaidot ES valstu vadītāju tikšanos, kas notiks jau pēc divam nedēļām, būtu loģiski formulēt Latvijas pozīciju pret Francijas motīviem un par iespējamo ES turpmāko virzību, kontekstā ar sociālo un liberālo ideju pretrunām, un atceroties līdzšinējos formulējumus par „divu ātrumu Eiropu”. Ir izskanējuši arī argumenti, ka konstitūcijas ratificēšanas nesasteigšana varētu līdzēt Latvijai panākt vairak sarunās par turpmāko ES budžeta sadali.

Uz ES konstitūcijas problēmu fona aktualizējas arī jautājums par pirmā gada mācībām pēc Latvijas iestāšanās ES un par turpmākiem plāniem. Atsevišķi piemēri liek vērtēt ES deklarēto brīvību realizācijas iespējas, ir pieredze par problēmu risināšanu attiecībās ar Krieviju, problēmas ar inflāciju rada jautajumus par pāreju uz eiro – šo uzskaitījumu varētu turpināt. Pēc Eiropas lietu biroja iekļaušanas Ārlietu ministrijas sastāvā, vismaz publiski mazāk jūtama stratēģija eirointegrācijas turpinājumam, aktuālo problēmu risināšanai un turpmāko prioritāšu plānošanai. Tikmēr jau vairākus mēnešus Reģionālās attīstības lietu ministrijas paspārnē top nacionālās attīstības plāns, kurā būtu jāformulē valsts mērķus un prioritātes Eiropas Savienībā. Šajā brīdi ir pamats sarunai arī par to, ciktāl ir šis process, kā arī par to, ko var sasniegt Eiropas Savienības ietvaros un kontekstā, un ko – ārpus tā.

Raidījumā piedalīsies: Ārlietu ministrs Artis Pabriks, ĀM valsts sekretāra vietniece Astra Kurme, Nacionālā attīstības plāna izstrādes koordinators Māris Sprindžuks, filozofs Igors Šuvajevs „Eiropas kustības Latvijā” prezidents Andris Gobiņš, eiroskeptiskās biedrības „Neatkarība” vadītājs Ivo Rubīns, „Ekonomistu apvienības 2010” prezidents Ojārs Kehris. Raidījuma sākums plkst. 21.20. LTV 1.kanālā, e-pasts skatītaju viedokļiem un jautājumiem: kasnotiek@ltv.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!