Šīvakara diskusijas “Kas notiek Latvijā?” temats būs atslepenotā Latvijas-Krievijas robežlīguma projekta saturs un jauntapusī deklarācija par Latvijas nostāju saistībā ar 1920.gada Miera līgumu un Abrenes apriņķa atņemšanu, kā arī Saeimā topošie okupācijas nosodījuma deklarāciju projekti, pastāstīja raidījuma vadītājs Jānis Domburs.
Atslepenotais robežlīguma teksts līdz ar vienpusējo deklarāciju dod iespēju pilnībā izvērtēt līdzšinējo politiķu lēmumus, kā arī pašreizējo Latvijas nostāju un potenciālos variantus turpmākiem risinājumiem gan attiecībās ar Krieviju kopumā, gan jautājumā par Abreni konkrēti – no politiskā, starptautiski tiesiskā un no cilvēciskā viedokļa, saistībā ar Abrenes apriņķa īpašumu mantiniekiem.

Vienlaikus ar vakar valdības pieņemto relatīvi mēreno diplomātisko nostāju, Saeimā tapušie okupācijas nosodījuma deklarāciju projekti ir daudz kareivīgāki. Īpaši tas sakāms par Zaļo un zemnieku frakcijas iesniegto projektu, kas citastarp paredz okupācijas laikā iebraukušo repatriāciju. Jautājums ir par šādu dokumentu praktisko efektivitāti un īstenošanas iespējamību, kā arī mērķiem, paralēli ar valdības realizēto politiku.

Kopumā, kontekstā ar visiem augšminētajiem jautājumiem, šobrīd ir būtiski prognozēt un modelēt turpmāko vēstures jautājumu interpretāciju gan savā valstī, gan aiz tās robežām, lai tie nekļūtu galvenokārt par politiķu pastāvīgi uzturētu populistisku aktualitāti, bez reāliem panākumiem gan Austrumos, gan Rietumos.

Raidījumā piedalīsies Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Normans Penke, Tautas partijas,“Jaunais laiks” un TB/LNNK Saeimas frakciju vadītāji Jānis Lagzdiņš, Kārlis Šadurskis un Māris Grīnblats, Zaļo un zemnieku savienības Saeimas deputāts Jānis Strazdiņš, vēsturnieks Elmārs Pelkaus, politologs un Ārpolitikas institūta vadītājs Atis Lejiņš, “Abreniešu apvienības” vadītājs Leontijs Vizulis.

Raidījuma sākums plkst.21.20 LTV 1.kanālā, e-pasts skatītāju viedokļiem un jautājumiem: kasnotiek@ltv.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!