Šokējoši bieži pēdējā laikā atklājas informācija par vardarbības gadījumiem, kas skar bērnus. Šī iemesla dēļ pozitīvi vērtējama Bērnu un ģimenes lietu ministrijas rīcība, sagatavojot Programmas vardarbības ģimenē mazināšanai projektu 2008.-2011.gadam. Kopumā šīs programmas īstenošanai nepieciešamais papildus finansējums ir 1,26 miljoni latu. Taču, iepazīstoties ar programmu tuvāk, rodas pamats jautājumiem – vai tajā paredzētie pasākumi šobrīd ir visbūtiskākie un visātrāk īstenojamie, un vai visas paredzētās izmaksas ir pamatotas?

Vai vardarbības tēmai nepieciešama reklāma?

Lielākās programmā minētās summas paredzētas 30 veselības veicināšanas kabinetu izveidošanai dažādos Latvijas reģionos - kopumā no 2009. līdz 2011.gadam vajadzīgais finansējums ir 1,16 miljoni latu. Veselības ministrija (VM) skaidro, ka kabinetā strādās speciālisti dažādās veselības veicināšanas jomās, tai skaitā garīgās veselības speciālists, savukārt attiecībā uz vardarbības jautājumu risināšanu cietušais kabinetā saņems psiholoģisko un informatīvo atbalstu. Kā viena kabineta atvēršanas izmaksas minēti 1000 lati, kam papildus jāpieskaita 650 lati maksas publikācijai par kabineta darbības uzsākšanu. VM skaidro, ka pēc līdzdarbības līguma noslēgšanas ar iestādi par kabineta darbības nodrošināšanu līgums būs jāpublicē "Latvijas Vēstnesī", un informācija būs jāpublicē arī vairākos citos masu medijos, lai tā "nonāktu līdz visdažādākajiem sabiedrības slāņiem".

500 lati gadā popularizēšanas izdevumiem katram kabinetam ieplānoti arī uzturēšanas periodā. Uz jautājumu par to, kāpēc par vietējai sabiedrībai tik nozīmīgu tēmu kā vardarbība ģimenēs un pret bērniem būtu nepieciešams informēt ar reklāmu palīdzību, VM atbild: "Piekrītam, ka veselības vecināšanas un citi sabiedrībai nozīmīgi pasākumi būtu reklamējami bez maksas vai par pazeminātiem tarifiem, bet, tā kā šobrīd likumdošanā nav noteiktas obligātas prasības plašsaziņas līdzekļiem bez maksas atbalstīt šāda veida pasākumus, plānošanā ir jāparedz reālās izmaksas." "Mēs par tādiem gadījumiem sabiedrību informējam diezgan daudz," saka reģionālā laikraksta "Kurzemes Vārds" redaktors Andžils Remess, piebilstot, ka tieši šobrīd laikrakstā ir rakstu cikls par bērniem uz ielām, tāpat laikrakstā top materiāli par nelabvēlīgām ģimenēm, arī pozitīviem piemēriem. "Ja viņi gribētu pirkt reklāmu, mēs neatteiktu, bet žurnālisti laikrakstā par to rakstītu tā vai tā," viņš skaidro.

Rehabilitācija par 13,30 vai 43 latiem dienā?

Neskaidrības rada programmas punkts, kas paredz pilnveidot sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu bērniem, kas cietuši no vardarbības, gadījumos, kad par noziedzīgo nodarījumu ierosināts kriminālprocess. Šī pasākuma īstenošanai nepieciešamais finansējums ir 51,6 tūkstoši latu gadā.

Plašsaziņas līdzekļos jau ir ziņots par to, ka Sociālo pakalpojumu pārvakdes (SPP) izsludinātajos konkursos par tiesībām 2008.gadā sniegt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus institūcijā bērniem, kuri cietuši no prettiesiskām darbībām, neuzvarēja divi pakalpojuma sniegšanā ļoti pieredzējuši centri - Talsu krīžu centrs un centrs "Dardedze" -, jo to piedāvātā cena par pakalpojumu sniegšanu vienam bērnam dienā pārsniedza SPP noteiktos griestus, kas bija 13,30 lati. Savukārt tagad izsludinātajā programmā iepriekšminētajam pasākumam, kas ir Labklājības ministrijas (LM) kompetencē, paredzēti 43 lati dienā, kas ir vairāk nekā trīs reizes lielāka summa.

"Es skatos uz tiem 43 latiem un brīnos, jo būtībā tā rehabilitācija neko daudz neatšķiras no citu bērnu rehabilitācijas. Kā tas viss praktiski notiks? Ienāks bērns ar vieglāku nodarījumu, un pēc tam atklāsies, ka patiesībā ir noticis smagāks. Turklāt ne vienmēr nodarījums, par ko ierosināts kriminālprocess, ir tāds, ka bērnam ir vajadzīgs plašāks pakalpojumu grozs. Būtībā LM un SPP saistībā ar šo pakalpojumu nezina, ko runā," norāda Talsu krīžu centra vadītāja B.Dūda. Turklāt viņa piebilst, ka nav pietiekami domāts par rehabilitāciju sievietēm, jo lielākajā daļā gadījumu, kad krīžu centros nonāk bērni, to mammām ir jāsniedz palīdzība vispirms, un tad var palīdzēt arī bērnam.
 

Ar visu rakstu par vardarbības mazināšanas pasākumiem un programmas vardarbības ģimenē mazināšanai projektu 2008.-2011.gadam variet iepazīties internetā www.knl.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!