Foto: LETA
Rīgas dome budžeta grozījumos plāno piešķirt papildus līdzekļus latviešu valodas apguves programmai, nosakot, ka finansējumu var saņemt arī ārpus Latvijas dzīvojošo bērnu apmācību nodrošināšanai.
Arī
Ārlietu ministrija
(ĀM) ceturtdien paziņojusi, ka ir atradusi 3000 eiro, kas nepieciešami, lai atbalstītu Leinsteras latviešu biedrības pilotprojektu - nodrošināt latviešu valodas mācību stundas Latvijas tautiešu bērniem Tulovas pilsētas skolā.

Telekompānija LNT šonedēļ vēstīja, ka atbildīgās ministrijas iepriekš nav radušas iespēju atrast 3000 eiro finansējumu, lai skolā Tulovas pilsētā Īrijā nodrošinātu latviešu valodas apguvi bērniem, kuri tur mācās.

Kā ceturtdien paziņoja ĀM, tā novirzījusi Latvijas vēstniecībai Īrijā finansējumu 3000 eiro apmērā no ministrijas līdzekļiem "Diasporas atbalsta programma", lai nodrošinātu latviešu valodas un kultūras saglabāšanu diasporā Īrijas pilsētā Tulovā.  

Finansējums paredzēts, lai atbalstītu Leinsteras latviešu biedrības pilotprojektu - nodrošināt latviešu valodas mācību stundas Latvijas tautiešu bērniem Tulovas pilsētas skolā. Sākot ar jauno mācību gadu, par Ārlietu ministrijas piešķirto finansējumu biedrība algos latviešu valodas pedagogu, kā arī nodrošinās nepieciešamos mācību materiālus saistošas mācību vielas apguvei latviešu valodā.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) pauž nožēlu par atsevišķu ministrijas amatpersonu vilcināšanos jautājuma risināšanā. Situācijas noskaidrošanai ministrs no atvaļinājuma atsaucis Latvijas vēstnieku Īrijā Gintu Apalu, kā arī uzdevis Plānošanas grupas speciālo uzdevumu vēstniekam diasporas jautājumos Rolandam Lappuķem un vēstniekam Īrijā turpmāk saskaņošanas procesu nodrošināt raitāku un profesionālāku.

"Lai arī diasporas izglītības saistīto jautājumu risināšana nav tieša Ārlietu ministrijas kompetence, saiknes uzturēšana ar Latviju, latviešu valodas un latvisko tradīciju saglabāšana diasporā ir viena no Ārlietu ministrijas prioritātēm, tāpēc iespēju robežās esam gatavi atbalstīt iniciatīvas, kas palīdz šo mērķu sasniegšanā," norāda ārlietu ministrs.

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) atzīmē, ka "Rīgas pašvaldība jau ceturto gadu nodrošina latviešu valodas kursus, kas rīdzinieku vidū ir ļoti pieprasīti. Mēs šo programmu paplašināsim, apmaksājot vairāku skolotāju darbu ārzemēs, lai no Latvijas izbraukušie bērni varētu apgūt latviešu valodu. Nav pieļaujams, ka ar bērnu apmācību ministrijas "spēlē futbolu", nespējot vienoties par dažu tūkstošu eiro piešķiršanu šim mērķim, kā tas noticis gadījumā ar skolu Īrijā".

Rīgas dome latviešu valodas bezmaksas kursus sāka organizēt 2011.gadā. Šajā laikā valodas zināšanas ir pilnveidojuši ap 4000 rīdzinieku.

Šogad valsts valodas apguvei atvēlēti 114 783 eiro, kas dos iespēju latviešu valodu apgūt vēl vairāk nekā 1200 rīdzinieku.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!