Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pasaules šaha čempions un Krievijas demokrātiskās opozīcijas aktīvists Garijs Kasparovs, kurš lūdzis piešķirt viņam Latvijas pilsonību, atteikumu uzskatītu par Maskavas diktēto rīcību, trešdien vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

Latvijas pilsonība Kasparovam nepieciešama, lai kandidētu uz starptautiskās šaha federācijas vadītāja amatu. Viņš arī apsvēris citas valstis, bet ar Latviju viņu daudz kas saista - viņa bijusī sieva ir Latvijas pilsone, dēlam ir īpašums Rīgā. Viņš uzzinājis par Latvijas Pilsonības likuma izmaiņām, kas pieļauj dubultpilsonību, un sapratis - "tas ir signāls".

"Es negribu šķirties no savas Krievijas pases, man vēl daudz jādara Krievijas labā, jācīnās ar [prezidenta Vladimira] Putina režīmu," atzina Kasparovs, piebilstot, ka viņam Krievijā dzīvo māte. 

Viņš atklāja, ka līdz šim sarunas ar Latvijas politiķiem bijušas pozitīvas, viņam ir informācija, ka Latvijas valdība vērtē viņa pieteikumu un koalīcijai par to ir pozitīvs noskaņojums.  Viņš arī spriež, ka viņa lūguma dēļ Krievija varētu mēģināt izdarīt spiedienu uz Latviju, un Latvijai būs iespēja pierādīt, ka tā var to izturēt un nebalsta savus lēmumus uz Maskavas norādēm.

Kasparovs no Latvijas politiķiem sagaida valstisku stāju, un pirmās atskaņas liecinot, ka Latvija nepaļausies šim spiedienam.  Savukārt atteikums piešķirt Latvijas pilsonību būšot milzu neveiksme, ne tikai viņam, bet arī Latvijas neatkarībai, uzskata Kasparovs. Viņaprāt, tas pierādīs, ka Latvijā vēl ir daudz politiķu, "kas skatās Krievijs virzienā".

Jau ziņots, ka iesniegums ar lūgumu piešķirt Latvijas pilsonību par īpašiem nopelniem Latvijas labā uz deviņām lapām no Kasparova ir saņemts Saeimā. Patlaban iesniegums uzskatāms tikai par privātpersonas iesniegumu, un tā pilna publiskošana šobrīd nav iespējama saskaņā ar Iesniegumu likumu. Tiklīdz šis iesniegums tiks nodots izskatīšanai atbildīgajai komisijai, tas būs pieejams atbilstoši Saeimā noteiktajai kārtībai.

Kasparovs iepriekš lūgumu pamatoja ar to, ka dalība un uzvaras bērnu un jaunatnes šaha turnīros Rīgā, "kur bija brīnišķīga šaha skola", sekmējusi viņa kā šahista izveidošanos, kā arī atstājušas spilgtas atmiņas visai dzīvei.

Saeimas Kārtības rullis nosaka - ja patstāvīgo priekšlikumu par uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā neiesniedz Sabiedrības saliedētības komisija, tad pēc Prezidija ziņojuma tas uzskatāms par nodotu Sabiedrības saliedētības komisijai. Patstāvīgo priekšlikumu Saeimā var iesniegt ne mazāk par desmit deputātiem vai arī Saeimas komisija.

 Kasparovs vairākām Saeimas frakcijām lūdz viņu uzņemt Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā, saglabājot esošo Krievijas pilsonību.

Kasparovs savā iesniegumā norāda, ka viņa dzīve no jaunības dienām ir saistīta ar Latviju, kur 70.gados viņš guvis nozīmīgas uzvaras šahā. Arī Kasparova dēla māte ir Latvijas pilsone, savukārt dēlam ir uzturēšanās atļauja Latvijā, un Kasparova dēls regulāri apmeklējot Rīgu.

"Cieņpilna attieksme pret cilvēkiem un cilvēka tiesībām pieder pie Latvijas demokrātijas pastāvīgajām vērtībām. Latvijā nepastāv ne cittautiešu etniskā diskriminācija, ne varas diktatūra. Šeit visus jautājumus risina Latvijas tauta ar demokrātiski ievēlētu tautas priekšstāvju - Saeimas deputātu - starpniecību. Katrs Latvijas cilvēks ir tiesīgs brīvi izteikt savu viedokli, piedalīties politikas procesā, nebaidoties tikt pretlikumīgi vajāts," teikts Kasparova iesniegumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!