Foto: RIA Novosti/Scanpix

Saeimā esošās frakcijas joprojām skeptiskas par pilsonības piešķiršanu Krievijas šaha čempionam un opozicionāram Garijam Kasparovam un vismaz šobrīd nav gatavas to atbalstīt, pastāstīja aptaujātie Saeimas frakciju vadītāji.

"Vienotība" uzskata, ka šobrīd trūkst argumentu, kādēļ Kasparovam pilsonība būtu piešķirama. "Mums nav pietiekami daudz argumentu, lai ātri un viennozīmīgi pieņemtu lēmumu. Informācija, kas ir mūsu rīcībā, ir salīdzinoši pretrunīga," sacīja frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Viņš uzskata, ka šobrīd ažiotāža par pilsonības piešķiršanu Kasparovam drīzāk izskatās pēc šantāžas un tā nopietni cilvēki nedarot. "Tomēr nav izslēgts, kad mēs ieraudzīsim visu dokumentu paketi un izanalizēsim situāciju, mēs varam pieņemt atsevišķu likumu, nebalstoties uz īpašajiem nopelniem. Bet labākajā gadījumā mēs to varētu pieņemt decembrī," sprieda Zaķis.

Reizē viņš norādīja, ka frakcija grib personīgi iepazīsies ar Kasparovu.

Savukārt Reformu partijas (RP) nostāja ir nemainīga - Kasparovam nav īpašu nopelnu Latvijas labā, lai viņam piešķirtu pilsonību. "Vienīgais, ko mēs šobrīd redzam, tie ir sasniegumi šahā," uzskata partijas Saeimas frakcijas vadītājs Demiters.

Ne "Vienotības", ne RP deputāti šobrīd par pilsonības piešķiršanu Kasparovam neparakstīsies, apgalvoja frakciju vadītāji. Savukārt gan Nacionālajai apvienībai, gan Zaļo un zemnieku savienībai jautājums par pilsonības piešķiršanu Kasparovam neesot prioritāte, un deputāti balsos brīvajā balsojumā.

Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis sacīja, ka vienīgais apvienības pārstāvis, kurš līdz šim atbalstījis pilsonības piešķiršanu Kasparovam, ir deputāts Kārlis Krēsliņš.

Turpretim pie frakcijām nepiederošie deputāti uzskata, ka Kasparovam jāpiešķir termiņuzturēšanās atļauja uz pieciem gadiem, kuru laikā viņam jāiemācās latviešu valoda un jāapgūst valsts vēsture. Pēc tam varētu lemt arī par pilsonības piešķiršanu, vērtēja neatkarīgo deputātu pārstāvis Klāvs Olšteins.

Viens no Kasparova pārstāvjiem Artūrs Avotiņš trešdien pēc tikšanās ar Saeimā esošajām frakcijām uzsvēra, ka Kasparovs jau 90.gados atzinis Baltijas valstu okupāciju un nopelni Latvijas valsts labā jāvērtē no emocionālā viedokļa. Avotiņš apgalvoja, ka visas frakcijas, ar kurām viņš ticies, atbalsta pilsonības piešķiršanu, turklāt nedēļas laikā varētu savākt desmit deputātu parakstus, lai virzītu tālāk Kasparova lūgumu piešķirt Latvijas pilsonību par īpašiem nopelniem. Vairāki paraksti jau esot savākti.

Pastāv divas iespējas, kā šo jautājumu virzīt: pieci deputāti var iesniegt likumprojektu par pilsonības piešķiršanu Kasparovam, savukārt desmit deputātu atbalsts nepieciešams lēmumprojektam. Likumprojekta un lēmumprojekta izskatīšanas kārtība atšķiras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!