Veidojot sižetus televīzijās un publikācijas presē nedrīkst radīt stereotipus un aizspriedumus par citu rasu un tautību pārstāvjiem, jo tie spēcīgi veicina priekšstatu veidošanos un tēlus sabiedrībā, uzskata īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns.
Kastēns uzskata, ka nevar pieļaut situāciju, kad sabiedrība saņem informāciju, kas aicina uz vardarbību un rasu, nacionālo vai reliģisko pārākumu un neiecietību.

Trešdien, 5.decembrī, LNT raidījumā ''Degpunktā'' demonstrēts žurnālista Ivo Grīsliņa-Grīsļa sižets par čigānu, kurš apkrāpis iedzīvotāju. Sižeta laikā žurnālists apkrāpšanas gadījumu vērsa pret visiem čigāniem un minēja, ka ''ar čigāniem nevajag ielaisties'' un, ka ''vislabākais veids kā pret viņiem pretoties ir vienkārši nestāties ar viņiem kontaktos'', norāda Kastēns. Savukārt ceturtdien, 6.decembrī, sižeta noslēgumā par dārglietu viltojumiem raidījuma vadītājs Kārlis Seržants brīdina skatītājus ''izvairīties no čigānu tautības pārstāvjiem, kuriem ir hipnotizēšanas spējas''.

"Šādi žurnālistu vispārinājumi kultivē nevienlīdzīgu attieksmi un aizskar visus čigānus – arī tos, kuriem nav hipnotizējošas spējas. Ja cilvēks izdara noziegumus, tad tos jāsoda pēc likuma, kura priekšā visi sabiedrības locekļi ir vienlīdzīgi neatkarīgi no etniskās izcelsmes," uzskata Kastēns. Ministrs uzskata, ka šāda žurnālistu rīcība neatbilst Žurnālistu ētikas kodeksam, kas nosaka, ka viņiem ir ''jāaizstāv vispārcilvēciskās vērtības - miers, demokrātija, cilvēktiesības, tautu tiesības uz pašnoteikšanos'', kā arī ''faktu izklāstam jābūt objektīvam, skaidram un nepārprotamam''.

Kastēns lūgs raidījuma ''Degpunktā'' veidotājus izvērtēt sižetu un žurnālistu izteikto komentāru ētiskumu un neiecietību pret vienu no Latvijas mazākumtautībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!