Īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns aicina enerālprokuroru Jāni Maizīti izvērtēt prokurores Ievas Garančas rīcību, nesākot lietu pret Andri Jordānu par izteikumiem pret čigāniem un ebrejiem konferencē "Nacisma, neonacisama, rasisma un ksenofobijas problēmas Latvijā", informēja Integrācijas lietu ministrijā.
"Noskatoties konferences ierakstus var skaidri redzēt Jordāna ksenofobisko naidu pret Latvijā dzīvojošajām etniskajām minoritātēm. Uzskatu, ka prokurores lēmums, kā arī pamatojumi par Jordānam it kā tendenciozi uzdotajiem jautājumiem ir apšaubāmi. Aicinu ģenerālprokuroru izvērtēt Garančas rīcību, kas rada subjektīvas situācijas interpretācijas iespaidu un šaubas par prokurores kompetenci etniskā naida kurināšanas jautājumos. Latvijā nav pieļaujama situācija, kad personas šķel sabiedrību, apgalvojot, ka noteiktas tautas nav cilvēki un tām ir jāizgriež gangrēna," uzsver Kastēns.

Katrai Latvijā dzīvojošajai etniskai kopienai ir tiesības saglabāt savu identitāti, kā arī tikt pasargātiem no draudiem, diskriminējošas darbības, naida vai vardarbības.

Gadījumā, ja tiesu sistēmas ietvaros minētais gadījums netiks uzskatīts par tiesībpārkāpumu, Oskars Kastēns aicina tieslietu ministram Gaidim Bērziņam iesaistīties efektīvas un cilvēktiesību normām atbilstošas soda politikas izstrādē, lai šādas situācijas neatkārtotos.

"Neatkarīgā Rīta Avīze" rakstīja, ka Jordāna lietā tikusi noteikta ekspertīze, kura konstatējusi, ka Jordāna izteikumi izraisa nepatiku, uzkurina naidu pret ebrejiem un čigāniem un "satur norādes uz nepieciešamību ierobežot personas tiesības – tiesības uz dzīvi atbilstoši tās nacionālai piederībai".

Prokurore lēmumā konstatē, ka Jordānam "nereti uzdoti tendenciozi jautājumi, kuros jau ietverta vēlamā atbilde, turklāt organizatori nav ļāvuši Jordānam paskaidrot savu viedokli" , ka valodas barjera traucējusi viņam skaidri izteikties, un ka viņš realizējis Satversmē un starptautiskos tiesību aktos, piemēram, Eiropas cilvēktiesību un pamatbrīvību konvencijā noteiktās katra tiesības brīvi paust savus uzskatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!