Jo aktīvāk strādās Valsts ieņēmumu dienests (VID), jo mazāk cerību sagaidīt atpakaļ Latvijā Īrijā strādājošos latviešus, tiekoties ar Publiskās un privātās partnerības asociācijas (PPPA) pārstāvjiem, šodien norādīja īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns (LPP/LC).
Kā uzsvēra Kastēns, viens no būtiskākajiem faktoriem, kas mudina Īrijā strādājošos latviešus neatgriezties mājās, ir 5% starpība, kas būtu jāsedz starp iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmēm Īrijā un Latvijā.

Kā uzskata ministrs, tas nav taisnīgi, jo, ja Īrijā iedzīvotāju nodoklis būtu lielāks nekā Latvijā, diez vai valsts tādā gadījumā šo starpību kompensētu.

Kā secināja diskusijas dalībnieki, Īrijas latviešu nevēlēšanās atmaksāt nodokļu starpību apgrūtina arī informācijas izplatīšanu šo cilvēku vidū, ar kuras palīdzību varētu veicināt ekonomisko emigrantu atgriešanos mājās, jo cilvēki baidīsies sniegt informācijas izplatīšanai nepieciešamos datus.

Tādējādi Īrijas latvieši varētu neuzzināt par jaunām darba iespējām Latvijā, bez kurām, kā uzskata Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta vadītājs Juris Asaris, nav jēgas aicināt Īrijas latviešus atgriezties mājās.

Sekretariāts iecerējis noslēgt vienošanos par konceptuālu atbalstu no PPPA puses, mudinot Latvijas lielākos uzņēmējus ekonomiskajiem emigrantiem piedāvāt izdevīgu darbu Latvijā, papildus tam piedāvājot dažādas sociāla rakstura priekšrocības, piemēram, sedzot pirmo mēnešu dzīvošanas izmaksas.

PPPA šo sekretariāta ieceri pagaidām gan vērtē diezgan atturīgi. Kā norādīja asociācijas valdes loceklis, būvfirmas "Re&Re" valdes priekšsēdētājs Ainārs Pauniņš, būvniecības nozarē šobrīd nav izteikta darbaspēka trūkuma. Pat ja no Īrijas atgrieztos šajā nozarē strādājošie, viņiem nāktos izturēt konkursu, lai iegūtu darbu kādā no būvuzņēmumiem.

"Protams, ja cilvēks būtu augsta līmeņa speciālists, varētu runāt par kādām sociālajām priekšrocībām," norādīja Pauniņš.

Rīgas Reģiona attīstības aģentūras valdes priekšsēdētājs Dans Bērtulis uzskata, ka vairumā gadījumu priekšrocība tiks dota darbiniekiem, kuriem šādas garantijas nebūs jādod, tostarp arī citu valstu iebraucējiem.

Vairāki PPPA biedri arī uzskata, ka šādā gadījumā valstij būtu finansiāli jāatbalsta uzņēmēji, kuri piedāvās sociālās priekšrocības no Īrijas atbraukušajiem latviešiem, taču Kastēns pret šo ieceri izturas skeptiski, norādot, ka diez vai valsts piekritīs atklātai finansiālās atbalstīšanas formai.

Turklāt, kā akcentēja PPPA pārstāvji, būs jādomā arī par nevienlīdzības problēmu, dotējot Latvijā atpakaļ atbraukušos ekonomiskos imigrantus, kuriem tiktu sniegtas daudz lielākas priekšrocības salīdzinājumā ar Latvijā strādājošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!