Īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns tikšanās laikā ar Vācijas Bundestāga Iekšlietu komisijas delegāciju secināja, ka Latvija integrācijas jomā ir apsteigusi Vāciju, informēja Latvijas integrācijas ministrijā.
Kastēns ar Vācijas delegāciju pārrunāja integrācijas jautājumus un izpelnījās atzinību par Integrācijas sekretariāta darbību.

Vācijas Bundestāga Iekšlietu komisijas delegācijas pārstāvis Mišels Buršs uzsvēra, ka ir augsti vērtējams tas, ka Latvijā ir ministrijas līmeņa institūcija, kas strādā pie integrācijas jautājumiem, jo "Vācijā tā vēl ir tikai nākotnes vīzija".

Galvenie tikšanās sarunu temati bija par pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas, diasporas un pilsonības jautājumiem.

Vācijas Bundestāga pārstāvji interesējās par nepilsoņu iespējām un tiesībām valstī. Ministrs Oskars Kastēns norādīja, ka vienīgā atšķirība starp pilsoņiem un nepilsoņiem ir tā, ka nepilsoņi nevar piedalīties pašvaldību, Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās. "Man ir dalītas domas par nepilsoņu dalību pašvaldību vēlēšanās. No vienas puses, tas viņiem palīdzētu iekļauties sabiedrības procesos, bet no otras puses – ja nepilsoņiem dosim tiesības vēlēt, tad cilvēkiem vairs nebūs motivācija naturalizēties un iegūt pilsonību. Par šo jautājumu ir jālemj sabiedrībai," uzsvēra Oskars Kastēns.

Ministrs informēja, ka Latvijā nepilsoņu skaits samazinās, proti, 1995. gadā bija 29%, savukārt 2006. gadā bija 18% nepilsoņi.

Tāpat, diskutējot par pilsoniskās sabiedrības stiprināšanu, ministrs akcentēja, ka nākotnē arvien aktuālāks kļūs filantropijas un ziedošanas kultūras jautājums, kā arī kopienu fondi, kas iedzīvotājiem sniegs iespēju palīdzēt savam novadam, iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!