Katastrofu medicīnas centram (KMC) un Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojam (TAB) radušās domstarpības par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) atlīdzības izmaksāšanu par ceļu satiksmes negadījumu izraisītājiem.
TAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics skaidroja, ka KAC, sniedzot palīdzību avārijā cietušajiem, vēlas saņemt atlīdzību ne tikai par tām personām, kuras atzītas par cietušajiem, kā tas ir pašlaik, bet arī avārijas izraisītāju ārstēšanās izdevumus.

TAB savukārt norāda, ka OCTA būtība ir apdrošināt sevi pret nodarījumu citai personai. Līdz ar to sistēma balstīta uz to, ka atlīdzība tiek maksāta tikai par cietušajiem un maksātājs ir tā apdrošināšanas sabiedrība, kura apdrošinājusi vainīgā atbildību.

KMC pārstāve Ilze Binovska, sacīja, ka jau vairākkārt centrā bijuši gadījumi, ka ārsti ir snieguši palīdzību autoavārijās cietušajiem, taču apdrošinātājs pēc tam ir atteicies samaksāt iztērēto summu, norādot, ka cietušais pats ir vainīgs, jo braucis dzērumā.

Kā norāda TAB, izmaiņas, kas paredzētu, ka apdrošinātājiem ir jāatlīdzina arī tie izdevumi, kuri radušies par ceļu satiksmes negadījumu izraisītāju ārstēšanu, iespējamas tikai ar grozījumiem likumdošanā. Pašlaik spēkā esošās normas neparedz izdevumu atlīdzināšanu par vainīgā ārstēšanu.

Vienlaikus Stengrevics norādīja, ka izmaiņas likumdošanā varētu izdarīt, ja "tas ir tas, ko valsts vēlas". Viņš apšaubīja, ka Latvija vēlas būt tik unikāls gadījums. Turklāt, veicot šādas izmaiņas, apdrošinātājiem, lai segtu visus izdevumus, būtu strauji jāceļ apdrošināšanas prēmijas. Iespējams, tās būtu divreiz lielākas nekā pašlaik.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!