Foto: LETA
Lielākais izaicinājums, kas ir sabiedrības priekšā, nebūt nav ekonomisks, bet gan atjaunot cilvēka cieņu un cieņu vienam pret otru, piektdien telekompānijas LTV raidījumā "Labrīt, Latvija!" sacīja Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs.

"[Jaunajā gadā] gribētu novēlēt, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs, lai viņš atklāj savu vērtību, savu cieņu, un ar cieņu izturas arī pret citiem, saskata otrā cilvēkā viņa vērtību," sacīja arhibīskaps.

Viņaprāt, sabiedrība sāk apzināties, ka ir nepieciešama "visaptveroša pieeja, kas akcentē ne tikai materiālo, bet ka ir arī dvēseliskā dimensija, par kuru gādā kultūra". Stankevičs atzina, ka sabiedrībā jūt lielāku interesi pēc garīgām vērtībām. "Es redzu šīs garīgās slāpes cilvēkos, paradoksāli, bet krīzes rezultātā tās ir saasinājušās," sacīja arhibīskaps, uzsverot, ka "viena no cilvēka pamatvajadzībām ir nepieciešamība pēc komunikācijas ar dievišķo, ar Dievu".

Vienlaikus arhibīskaps atzina, ka sabiedrībā ir tendence "iznīcināt jebkādas autoritātes", taču tas, viņaprāt, ir "ceļš uz nekurieni". Stankevičs norādīja, ka cieņas pilna attieksme pret līdzcilvēkiem ir "degradēta padomju gados un arī aizvadītajos 20 gados netika kopta". Viņš uzskata, ka sabiedrībai ir pašai jāaktivizējas un "jākaunina tos, kas izrāda necieņu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!