Foto: F64

Latvijas Romas katoļu baznīca vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK) pārmet neiecietību pret dievkalpojuma dalībniekiem.

Jāatgādina, ka Gerhards ar automašīnu uzbraucis gājējai, kura nogādāta slimnīcā.

Baznīcā skaidroja, ka svētdien, 7.jūnijā, kā katru gadu kopš 2008.gada, trīs Vecīgas katoļu draudzes, svinot Kristus miesas un asins svētkus, pulcējās uz kopīgu dievkalpojumu Pils laukumā pie Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcas. Uz dievkalpojumu bija ieradušies apmēram 300 cilvēki, kas vispirms piedalījās kardināla Jāņa Pujata svinētajā Svētajā Misē, bet pēc tam devās procesijā ar Vissvētāko Sakramentu apkārt kvartālam, piestājot pie Rīgas Sv.Jēkaba katedrāles un Rīgas Sv.Marijas Magdalēnas baznīcas.

"Šogad svētku prieku aptumšoja incidents ar neiecietīgu automašīnas vadītāju - Gerhardu. Masu medijos publiskotajā informācijā ministrs noklusēja faktu, ka cilvēku "grupa, kas aizšķērsoja braucamo daļu", bija dievkalpojuma dalībnieki, kas pirmajā reizē, kad Gerhards ar auto šķērsoja laukumu, pašķīrās un viņu palaida, bet otrajā reizē, kad notika dievgalds, kura laikā cilvēki jau bija nometušies uz ceļiem, sākotnēji automašīnu neredzēja, bet pēc tam sastapās ar neiecietības pilnu attieksmi no Gerharda puses," sacīja baznīcas pārstāvji.

Pirmajā reizē ministra automašīna laukumu esot šķērsojusi šiem apstākļiem nepiemēroti lielā ātrumā. Ģimenes ar bērniem steidzās nosargāt savas atvases no auto. Jau šī izturēšanās raisīja neizpratni laukumā esošo cilvēku vidū. Kad pēc pusstundas automašīna vēlreiz mēģināja šķērsot laukumu, dievgalda laikā ticīgie koncentrējās vietā, kur Gerhards, lēnām ripinot automašīnu, centās izspraukties cauri. Šajā brīdī viņš arī uzbrauca kādai no dievkalpojuma dalībniecēm uz kājas.

"Tā kā cilvēku pulks bija blīvs, tie, kas redzēja automašīnu, šoferi aicināja nedaudz pagaidīt, kad dievkalpojums beigsies un ceļš atbrīvosies. Diemžēl šajā brīdī dievkalpojuma dalībniekiem sev par lielu pārsteigumu nācās saskarties ar ministra neiecietību, kurš nevēlējās iedziļināties tajā, kas laukumā norisinās un ko šīs sakrālās darbības ticīgajiem nozīmē, bet kaunināja viņus, ka tie nelaiž garām. Arī no automašīnas viņš izkāpa tikai pēc dievlūdzēju lūguma, lai gan visu varēja vienkārši atrisināt, sievai vai dēlam, kas arī brauca auto, izkāpjot un pieklājīgi palūdzot pašķirt ceļu auto, jo braucējiem ir jāsteidzas," atzīts katoļu baznīcas pārstāvji.

Laukums pie Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcas kalpo kā braucamā daļa, taču vairums autovadītāju izrāda cieņu to cilvēku reliģiskajai pārliecībai, kas piedalās dievkalpojumā. Arī šajā reizē vairākas mašīnas, kas iebrauca Vecrīgā pa Poļu gāti, redzot, ka notiek pasākums, un aprunājoties ar tā dalībniekiem, esot izvēlējušās citu braukšanas maršrutu.

Svētās Mises svinēšana pie Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcas un procesija pa vairākām Vecrīgas ielām bija saskaņota ar Rīgas domi.

Euharistiskā procesija pa pilsētas ielām Kristus miesas un asins svētkos ir plaši izplatīta tradīcija daudzās katoliskajās zemēs, un arī Latvijā tā ir pazīstama jau kopš Latvijas pirmās republikas laika. Pašu pirmo euharistisko procesiju no Sv.Jēkaba katedrāles līdz Sv.Franciska baznīcai, Katoļu ielā 16, tātad cauri visam pilsētas centram, vadīja Latvijas sabiedriskais un valsts darbinieks bīskaps Jāzeps Rancāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!