Foto: Shutterstock
Ņemot vērā ierobežojumus jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 dēļ, jebkāda veida ticīgo pulcēšanās pašlaik ir atceļama, paziņojusi katoļu baznīcas Bīskapu konference.

Balstoties uz jaunajiem valdības noteiktajiem ierobežojumiem, kas šonedēļ stājušies spēkā, lai mazinātu Covid-19 izplatību sabiedrībā, katoļu bīskapi ir izplatījuši jaunu paziņojumu ticīgajiem, dodot norādījumus par reliģiskajām ceremonijām.

Jaunie ierobežojumi nosaka, ka svētās mises priesteri un kalpotāji var svinēt bez draudzes fiziskas dalības parastajos laikos, lai tos varētu pārraidīt "Radio Marija Latvija" un "Latgales Radio".

Attiecībā uz grēksūdzi, bīskapi aicina privāti nožēlot grēkus, lai pēc tam varētu izmantot baznīcas piešķirtās pilnas atlaides ticīgajiem. Paziņojumā uzsvērts, ka šai sakarā nepieciešams iekšēji atraisīties no jelkāda grēka, vienoties Rožukroņa lūgšanā, Krustaceļa dievbijīgā apcerē vai cita veida lūgšanā.

"Tas viss jādara ar nodomu, ka, tiklīdz tas būs iespējams, tiks izpildīti ierastie noteikumi, respektīvi, sakramentāla grēksūdze, svētā komūnija un lūgšana svētā tēva nodomos," sacīts Bīskapu konferences paziņojumā.

Atsevišķos gadījumos, sazinoties ar priesteri, gan varot izdarīt arī privāto grēksūdzi, ievērojot visus higiēnas un drošības pasākumus.

Slimnieku apmeklējumi esot pieļaujami tikai gadījumos, kad pastāv nāves briesmas, bet arī tad slimniekus jāpiesakās telefoniski un ar priesteri jāizrunā katra konkrētā situācija.

Arī kristības, izņemot nāves briesmās, laulības un citu sakramentu svinēšanu bīskapi mudina pārcelt uz vēlāku laiku. Arī šajos gadījumos ir jāsazinās ar priesteri.

Savukārt bērēs bīskapi lūdz aicināt piedalīties tikai pašus tuvākos ģimenes locekļus un piederīgos, ievērojot divu metru distanci, kā arī atteikties no bēru mielastu rīkošanas.

Bīskapu konference ir dibināta 1997. gada 15. novembrī un tajā ietilpst četras katoļu diecēzes – Rīgas, Liepājas, Jelgavas un Rēzeknes-Aglonas diecēze.

Kā ziņots, 30. martā stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", kuri pastiprina iepriekš ieviestos ierobežojumus, aizliedzot arī jebkādus privātos pasākumus, izņemot bēru ceremoniju noturēšanu ārtelpās, ja tiek ievērota savstarpējā divu metru distance starp personām un citi epidemioloģiskās drošības noteikumi.

"Tā ir pozitīvā ziņa ārkārtējā situācijā – dievkalpojumi nav aizliegti, taču nav atļauta organizēta pulcēšanās uz tiem – fiziskā klātbūtne, lai rūpētos par sabiedrības veselības drošību. Tas nenozīmē, ka cilvēkiem nav iespējas lūgties. Šoreiz to darīsim, paliekot mājās, savās ģimenēs! Tādā veidā mēs būsim vienoti un palīdzēsim ārstiem un māsiņām, robežsargiem un policistiem, visiem, kas šobrīd cīnās pret Covid-19 izplatību," Tielietu ministrijas preses paziņojumā citēts tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Attiecīgi Bordāns aicina palikt mājās un iespēju robežās saziņai ar dievnamiem un liturģiskajām procedūrām izmantot elektroniskās saziņas līdzekļus, tostarp sekojot līdzi dievkalpojumiem tiešraidē un tiešsaistē.

Ministrs arī augsti novērtē reliģisko organizāciju pārstāvju aktīvo iesaisti ieviesto drošības pasākumu skaidrošanā un ticīgo mudināšanā "palikt mājās", pēc iespējas atturoties no publisku vietu, tai skaitā dievnamum apmeklējuma, tā vietā aicinot reliģiskās darbības veikšanai izmantot attālinātus dalības veidus. Tāpat tieslietu ministrs aicina visas draudzes publiski informēt draudzes locekļus par jauniem ierobežojumiem un nepieciešamību ievērot divu metru distancēšanos, nodrošinot maksimālo piesardzību.

Tieslietu ministrijas pārstāvji drīzumā tiksies ar reliģisko organizāciju pārstāvjiem, lai pārrunātu Lieldienu svētku norisi reliģiskajās organizācijās.

Jau ziņots, ka no 13. marta līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!