Foto: LETA

Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs vērsies pie Rīgas domes ar lūgumu piešķirt līdzekļus Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles torņa stāvokļa uzlabošanai, norādot, ka neatliekami nepieciešami baznīcas torņa seguma labošanas darbi, jo jau šobrīd tornis ir tik sliktā stāvoklī, ka var apdraudēt cilvēku drošību, portāls “Delfi” uzzināja Rīgas domē.

Tiek lēsts, ka remontam varētu būt nepieciešami aptuveni 8000 līdz 10 000 latu. Savukārt Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputāti 14.decembrī atbalstīja 7000 latu piešķiršanu tās neatliekamiem remontdarbiem, jo Jēkaba katedrāle viena no senākajām celtnēm Latvijas galvaspilsētā un tā ir iekļauta valsts un UNESCO aizsargājamo kultūras pieminekļu skaitā.

Rīgas dome norāda, ka pašvaldības vadītājs Nils Ušakovs (SC) sestdien apmeklēja katedrāli un tikās ar Rīgas arhibīskapu- metropolītu Stankeviču. 

Paredzēts, ka finansējumu piešķirs no pašvaldības budžeta programmas - izdevumi neparedzētiem gadījumiem.

Galīgais lēmums par naudas piešķiršanu vai atteikšanos to darīt gan vēl tiks pieņemts nākamajā domes sēdē.

Rīgas Svētā Jēkaba katedrāle ir Romas katoļu baznīcas Rīgas metropolijas baznīca, kurā ir arhibīskapa sēdeklis. Tā atrodas Vecrīgā, Mazajā pils ielā 4 un ir celta 1225. gadā.

Tāpat katedrāle vēsturiski pirmais latviešu draudzes dievnams Rīgā, tā ir Rīgas kultūrvēsturiskajai videi nozīmīga celtne gan kā arhitektūras piemineklis, kurā saglabāti arī daudzi Latvijas sakrālās mākslas kontekstā nozīmīgi mākslas pieminekļi, gan kā UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā iekļautā Rīgas vēsturiskā centra būtiska arhitektoniska dominante.

Kā Romas katoļu Baznīcas arhibīskapa katedrāle, Sv. Jēkaba baznīca kopā ar tai līdzās esošo sv. Marijas Magdalēnas baznīcu, kūrijas un klostera ēkām, kā arī dažādu katoļu laju organizāciju mītnēm, veido šīs konfesijas garīgo centru Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!