Katra septītā Latvijas iedzīvotāja mājoklis reiz ir apzagts, tomēr vairāk nekā puse aptaujāto iedzīvotāju atzīst, ka nenodrošinās pret savu mājokļu apzagšanu, liecina apdrošināšanas kompānijas "If Latvia" veiktais pētījums.
Pētījumā iegūtie rezultāti norāda, ka no zagļiem prombūtnes laikā biežāk cieš tieši rīdzinieki – 19%, bet mazāk citu pilsētu un lauku iedzīvotāji – aptuveni 15%. Visbiežāk apzagti tiek sociāli un ekonomiski aktīvu Latvijas iedzīvotāju mājokļi, turpretī vecāka gadu gājuma iedzīvotāji ar zagļu apciemojumiem saskaras trīs reizes retāk.

Pētījumā noskaidrotas populārākās metodes, kas tiek izmantotas mājokļa pasargāšanai no zagļiem. 31% respondentu atzinuši, ka viņi aprīko sava mājokļa ārdurvis ar drošām slēdzenēm vai uzstāda dzelzs durvis, 29% aptaujāto vienmēr lūdz kaimiņiem vai radiniekiem pieskatīt savu mājokli prombūtnes laikā, 17% izvēlas apdrošināt savu īpašumu un gandrīz tikpat liels procents respondentu mājokļa pasargāšanai iegādājušies sargsuni. No tiem 22% respondentu, kas mājokļa pasargāšanai iegādājas sargsuni, ir rīdzinieki. Latvijas iedzīvotāji mājokļa nosargāšanai daudz retāk pielietot tādas metodes kā logu un lodžiju aprīkošanu ar metāla restēm – to darījuši tikai 3% respondentu un apsardzes firmu pakalpojumu izmantošana, ko veic 5% aptaujāto.

Aptauja tika veikta tuvojoties Līgo svētkiem, kad iedzīvotāji bieži vien atstāj savus mājokļus un dodas svētkus svinēt pie radiem, kaimiņiem un draugiem.

Šogad Jāņus svinēt ārpus mājām plāno 41% Latvijas iedzīvotāju, tikai 3% svinēs tos netālu no mājām pie kaimiņiem, bet 56% atzinuši, ka svētkos palikšot mājās. Visbiežāk svētkus mājās izvēlas svinēt tieši lauku iedzīvotāji, bet gandrīz puse rīdzinieku un citu pilsētu iedzīvotāju Jāņos plāno dodies prom no mājām. Biežāk Jāņos svinēt prom no mājām izvēlas iedzīvotāji vecuma grupā no 15 līdz 29 gadiem, norāda "If Latvia" veiktais pētījums.

"Veiktā aptauja apliecina, ka iedzīvotājiem nav vienaldzīga sava mājokļa drošība. Tikai metodes, ar kādām aizvien vēl sargājam savus mitekļus ir pilnveidojamas. Zagļu profesionalitāte aug – uzlaušanas notiek glīti un kārtīgi, pat nenodarot lielus postījumus. Tiek atskrūvēti pakešu logi, ar īpašiem instrumentiem atslēgtas dubultās slēdzenes. Lai sevi pasargātu no aizvien radošākajiem un izdomas pilnajiem zagļiem, iedzīvotājiem ir jāliek pretī cita kārts. Mitekļa apdrošināšana ir alternatīvs un inteliģents veids, kā sevi pasargāt," uzskata apdrošinātāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!