Foto: LETA
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi, analizējot saslimšanas datus par Covid-19 46. nedēļu, vērš uzmanību, ka 53% gadījumu jeb katrs otrais saslimušais nevar pateikt, kur ir inficējies, portālu "Delfi" informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Tas nozīmē, ka saslimt šobrīd iespējams jebkur un vienīgais veids, kā no tā izvairīties, ir ievērot distancēšanos un citus valstī noteiktos drošības pasākumus, uzsver SPKC.

47% gadījumu cilvēkiem izdevies atklāt infekcijas avotu. Visbiežāk inficēšanās notiek ģimenes locekļu vidū, tad seko darba vietas un darba kolektīvi. Joprojām saglabājas saslimstība ārstniecības iestādēs, izglītības iestādēs un šajā nedēļā 6% gadījumu saslimušais inficējies izklaides vietās, piemēram, ballējoties draugu pulkā vai apmeklējot izklaides vietas, skaidroja Arāja.

Kā atklāja SPKC pārstāve, epidemioloģiskie rādītāji Latvijā ir ar pieaugošu tendenci – atklāto Covid-19 gadījumu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, ir pieaudzis par 25,2%, bet veikto testu skaits par 2,6%. Tas liecina tieši par saslimušo skaita pieaugumu un nav saistīts ar testu pieaugumu.

Vērtējot stacionēto pacientu skaitu, novērojama tendence, ka no visiem saslimušajiem vidēji 15% gadījumos pēc nedēļas slimošanas, būs nepieciešama stacionārā palīdzība, uzsvēra SPKC. Ja divas nedēļas iepriekš tika stacionēti 217 pacienti, tad pagājušajā nedēļā tika stacionēts 281 pacients, kas ir 30% pieaugums.

Tomēr, salīdzinot 14 dienu kumulatīvos rādītājus uz 100 000 iedzīvotājiem dažādās valstīs, SPKC secina, ka Latvijas saslimstības pieaugums ir zem Eiropas vidējā rādītāja, kas ir 602,9, bet Lietuvā - 664,3. 22 Eiropas valstīs vērojams saslimstības pieaugums, tomēr astoņās valstīs vērojama saslimstības stabilizācija vai samazinājums. Latvijas kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir 229,7.

Vērtējot pagājušās nedēļas rādītājus dažādos aspektos, redzams, ka saslimstība turpina pieaugt, kas liecina, ka nepieciešams īpaši vērīgi ievērot noteiktos piesardzības pasākumus. Ikvienam izvērtēt savus ikdienas paradumus, piemēram, uz veikalu doties divreiz nedēļā, sagatavojot iepirkumu sarakstu. Draugus uzrunāt un tikties dažādās interneta platformās, bet brīvdienas ar ģimeni labāk izmantot dodoties pastaigā svaigā gaisā, iesaka SPKC.

Pēdējā diennaktī veikti 6059 Covid-19 testi, reģistrēti 278 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī seši nāves gadījumi, liecina SPKC apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!