Foto: AFP/Scanpix

Vidēji katrs piektais skolas vecuma jaunietis Latvijā pamēģinājis narkotikas, atsaucoties uz līdz šim vēl nepubliskotiem Eiropas līmeņa pētījuma rezultātiem, pirmdien vēstīja LNT raidījums "900 sekundes".

"Vidējais narkotiku pamēģināšanas rādītājs Latvijā ir aptuveni tāds pats kā 2011. gadā, un tie ir 19%. Tas ir vidējais Eiropas līmenis," raidījumam par jauno pētījumu stāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Atkarības slimību riska analīzes nodaļas vadītāja Aija Pelne.

Galējie pētījuma rezultāti būšot zināmi aprīlī, bet pirmie rezultāti liecina, ka uz pusi 15 līdz 16 gadu vecu jauniešu vidū samazinājusies "spaisa" lietošana. "Spaisa" viļņa noplakšanu apliecina arī Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā (RPNC). Tomēr no ārstu stāstītā izriet, ka Latvijā jaunās psihoaktīvās vielas nomaina jau zināmās narkotiskās vielas.

"Parādās arvien jaunas vielas, kas varbūt nebija bieži sastopamas, kā piemēram, LSD, amfetamīni," raidījumam stāsta RPNC Narkoloģijas palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna.

Patlaban Narkoloģijas centra intensīvajā palātā atlabst viens nepilngadīgais - 17 gadus vecs puisis, kurš te nonācis jau ceturto reizi. Jaunieša asinīs atklāts vesels narkotisko vielu un alkohola kokteilis, tai skaitā arī marihuāna. Pēc ārstu vērojumiem, tieši marihuāna pēdējā laikā izraisa arvien smagākas sekas.

"Viņi iestājās ar dažādiem psihotiskiem traucējumiem, un ir vajadzīga arī neatliekamā palīdzība, kas nav raksturīgs pie marihuānas. Efekti vairs nav tādi, kā bija iepriekš, un arī pēc izskata drusku ir izmainījusies," komentēja Stirna.

Tikmēr Bērnu slimnīcā katru otro, trešo dienu tiek nogādāti pacienti, kuri ir lietojuši alkoholu vai narkotikas vai arī abus kopā. Apmēram pusē gadījumu neizdodas noskaidrot, konkrēti kādas vielas apskurbinājušas jauniešus. Zināmajos gadījumos populārākais esot heroīns, stāstīts slimnīcā.

"Ir arī notikumi, kad jaunieši ir lietojuši narkotikas un kāds no lietotājiem jūtas ļoti slikti, viņi paši atnes tos pārmērīgi lietojušos," stāstīja Bērnu slimnīcas virsārsts Vilnis Grīnbergs.

Pagājušajā gadā Bērnu slimnīcas mediķu rokās narkotiku dēļ bija nonākuši 23 bērni.

Speciālisti norāda, ka viena no galvenajām problēmām ir plašais narkotiku piedāvājums un to vieglā pieejamība. Turklāt patlaban pastāv tendence palielinās to vielu skaits, ko pagaidām neizdodas laboratorijā noteikt. "Šī problēma nav izskausta, jo viņi var iegādāties šīs jaunās psihoaktīvās vielas internetā," norādīja SPKC pārstāve Pelne. Arī Stirna uzskata, ka narkotikas, kas bija legālas, tagad ir nelegālā tirgū un brīvi iegādājamas visā Latvijā, ne tikai Rīgā.

Mediķi ir pārliecināti, ka problēmas risināšanā vēl aktīvāk jāiesaistās tiesībsargājošajām iestādēm, iespējams, arī Eiropas līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!