Foto: LETA
Atkārtojot pēdējās dienās no mediķu puses izskanējušos aicinājumus cilvēkiem būt atbildīgiem un neapdraudēt mediķu veselību Covid-19 epidēmijas laikā, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs svētdien preses konferencē aicināja saudzēt mediķus, jo tagad katru dienu tiek saņemtas ziņas par kāda medicīnas darbinieka inficēšanos ar Covid-19.

Attālinātajā preses konferencē pēc Ministru kabineta ārkārtas sēdes, kurā tika noteikti papildu ierobežojumi ar mērķi apturēt slimības izplatību, Perevoščikovs sacīja, ka tagad katru dienu konstatē vismaz vienu medicīnas darbinieku, kurš ir inficējies ar Covid-19, un katrs gadījums ir rūpīgi izmeklējams.

Jau iepriekš bija ziņots, ka šonedēļ Rēzeknes slimnīcā saslimšana apstiprināta trīs personāla pārstāvjiem, bet vēl četri gadījumi tika atkārtoti pārbaudīti, jo sākotnēji uzrādīja saslimstību, bet tas nebija līdz galam nosakāms. "Sestdien vēlreiz tika veikta šo cilvēku testēšana, un testi ir negatīvi. Turpmākā rīcība par šiem četriem darbiniekiem vēl tiks apspriesta un lēmums pieņemts," sacīja Perevoščikovs.

Arī par gadījumu Stradiņa slimnīcā, kur saslimšana konstatēta onkoloģei, Perevoščikovs pastāstīja, ka konkrētajā gadījumā sakari ar ārzemēm nebija konstatēti, līdz ar to šis gadījums nav izsekojams. "Kontaktpersonas ir informētas, darbs tiks turpināts arī pirmdien, lai būtu informēti ģimenes ārsti par katru šādu gadījumu. Mēs lielā mērogā, protams, paļaujamies ne tikai uz pacienta sniegto informāciju par cilvēkiem, ar kuriem viņš bijis kontaktā. Mēs sadarbojamies ar ārstniecības iestādi, lai paskatās, vai nebija kādi cilvēki, kuri bija kontaktā, bet pacients varbūt aizmirsa par to. Arī ieraksti par pacientiem varētu palīdzēt, redzot, ar ko bijis kontakts saslimšanas laikā," epidemiologu darbu skaidroja Perevoščikovs.

Viņš arī pastāstīja, ka sestdien konstatēts, ka vēl divi stomatologi inficēti, un iepriekš jau bija trīs zināmi stomatologu inficēšanās gadījumi. "Mums ir aizdomas par vienu pasākumu, kur varēja būt arī viesi no ārzemēm, tāpēc mēs strādājam ar viesu sarakstu, kuri bija šajā pasākumā, un tas palīdz identificēt jaunus gadījumus," sacīja Perevoščikovs.

Tāpat SPKC saņēmis ziņas par vienu saslimušu medmāsu ambulatorajā iestādē un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādes šoferi.

"Visas šīs ziņas norāda uz to, ka medicīnas darbinieki ir pirmie, kas visbiežāk sastopas ar saslimušajiem. Tas nav nekas labs, ja slimo mediķi, tāpēc aicinām cilvēkus ar vieglām elpceļu saslimšanām palikt mājās un neiet pie ārsta, jo šo problēmu var atrisināt attālināti. Gadījumos, ja tomēr nepieciešama hospitalizācija, vajag brīdināt medicīnas darbiniekus par saviem kontaktiem un simptomiem, lai mediķi var sagatavoties. Tie ir cilvēki, no kuriem ir atkarīga mūsu veselība. Mums ir nepieciešams viņus saudzēt," aicināja Perevoščikovs.

"Delfi" jau ziņoja, ka Covid-19 slimība pēdējā diennaktī apstiprināta vēl 42 cilvēkiem, tādējādi kopumā ar to valstī saslimuši 347 cilvēki.

Iepriekšējā diennaktī veikti 1057 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, bet līdz šim kopumā Latvijā veikti 13 805 Covid-19 testi.

SPKC informēja, ka stacionēti 24 pacienti, tomēr trīs no viņiem stacionēti ar smagu slimības gaitu.

Perevoščikovs 25. martā preses konferencē paziņoja, ka epidemiologiem vairs neizdodas iegūt informāciju par vairāku Covid-19 slimnieku inficēšanās gaitu, līdz ar to uzskatāms, ka Latvijā ir sākusies Covid-19 transmisija sabiedrībā.

Līdz šim Covid-19 pārsvarā tika atklāta gados jaunākiem cilvēkiem, un, pēc speciālistu teiktā, tas liecina par epidēmijas agrīnu stadiju. Kā iepriekš skaidroja Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis, "vispirms slimo jaunie un kustīgie, kas pēc tam inficē vecākos, mājās sēdošos".

Ņemot vērā minēto, Latvijas stratēģija Covid-19 apturēšanai pamatā būtu pastiprināti pievērst uzmanību gados jaunākajiem inficētajiem, kamēr viņi nav paspējuši inficēt seniorus, skaidroja Dumpis.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!