Katamarāna "Kaupo" komanda, kas pirmo reizi Latvijas vēsturē ar jahtu apbrauca apkārt pasaulei, pēc diviem gadiem plāno jaunu ceļojumu uz polārajiem apgabaliem.
"Kaupo" kapteinis Valdis Grenenbergs-Grīnbergs atzina, ka pirms došanas uz polārajiem apgabaliem katamarānam ir paredzēts veikt ievērojamus tehniskos uzlabojumus, kas var prasīt divus gadus.

Kapteinis arī atzīmēja, ka šobrīd nav īsti zināms, par kādiem līdzekļiem varētu veikt nepieciešamos katamarāna uzlabojumus, bet "Kaupo" komanda darīs visu iespējamo, lai sasniegtu savu mērķi. Grīnbergs piebilda, ka šobrīd ir grūti pateikt, vai arī viņš pats piedalīsies plānotajā ceļojumā, ņemot vērā vecumu.

Kapteinis veikto ceļojumu apkārt pasaulei nevērtē kā kaut ko īpašu, par ko būtu jāsaņem valsts apbalvojumi, jo pasaulē katru gadu simtiem jahtu dodas ceļojumos apkārt zemeslodei. Patiesi īpašs notikums būtu ceļojums ar jahtu uz vietām, kur gandrīz cauru gadu ir ledus un skarbi laika apstākļi, atzina ceļotājs.

Satiksmes ministrs Roberts Zīle "Kaupo" komandas veikumu, apceļojot apkārt pasaulei, novērtēja kā lielu sasniegumu, it īpaši ņemot vērā komandas materiālo nodrošinājumu, kas bija daudz niecīgāks salīdzinājumā ar citiem šāda veida ceļotājiem.

Atzinīgi "Kaupo" komandas veikumu novērtēja arī Latvijas Jūras administrācijas ģenerāldirektors Ansis Zeltiņš, uzsverot, ka "Kaupo" komanda daudzās pasaules malās ir nesusi Latvijas vārdu. Administrācijas vadītājs pauda cerību, ka "Kaupo" veikums stimulēs Latvijas flotes turpmāko attīstību.

Zeltiņš "Kaupo" komandai arī pasniedza 1000 latus katamarāna sagatavošanai nākamajām kuģošanas sezonām.

Kā ziņots, "Kaupo" ceļojums apkārt pasaulei ilga trīs gadus un veiksmīgi noslēdzās 20.martā. Kopumā katamarāns pasaules ūdeņos veica 39 000 jūdžu. Katamarāna "Kaupo" komandā ir kapteinis Grenenbergs-Grīnbergs, kapteinis Aleksandrs Popovs, stūrmanis Igors Pimenovs, radiste Svetlana Timofejeva, matroži Juris Petrovs un Staņislavs Marciņuks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!