Foto: LETA
Ja valdība nespēj pieņemt lēmumu Latvijai un arī visai Eiropas Savienībai (ES) stratēģiski svarīgā jautājumā par patvēruma meklētāju uzņemšanu, tad tā nav daudz ko vērta, šādu viedokli piektdien intervijā raidījumam "LNT Ziņas" pauda politoloģe Iveta Kažoka.

Viņa gan neizteica vērtējumu ar to, cik dziļa varētu būt šķelšanās koalīcijā, vienlaikus norādot, ka pat tad, ja valdība vienojas nepaust nekādu pozīciju, koalīciju veidojošās partijas var atrast veidu, kā sadarboties tālāk. Vienlaikus gan tas apliecinātu šīs valdības mazspēju pieņemt tiešām nozīmīgus lēmumus, norādīja politoloģe.

"Bēgļu jautājumā ļoti spilgti parādās Latvijas politiskās diskusijas pliekanums, arī tas, ka mums īsti nav tādu politisku līderu, kas ir citās ES valstīs. Kas var iedzīvotājiem izskaidrot, kas ir bēgļi, kāda ir situācija tādās valstīs kā Sīrija un Lībija, no kā šie cilvēki bēg - no kara, kādi ir mūsu pienākumi. Nav līderu, kas izskaidrotu, kas notiktu, ja, nedod Dievs, pilsoņu karš sāktos Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā, un Latvijā ienāktu ļoti daudz cilvēku no šīm valstīm. Un kā solidaritātes mehānismi, kas bijuši pašsaprotami ES, pārstātu darboties," pauda Kažoka.

Vaicāta, cik liels pamats ir runāt par to, ka Latvija, nepiekrītot uzņemt lielāku bēgļu skaitu, varētu zaudēt ES naudu zemniekiem vai atbalstu drošībai, Kažoka uzsvēra, ka ES patlaban nav svarīgāka jautājuma kā tas, ko darīt ar bēgļiem.

Kažoka uzsvēra, ka kaut kādā ziņā tas no Latvijas puses ir labas gribas žests, bet, no otras puses, ir arī sava veida piespiedu moments. Tāpat viņa norādīja, ka pastāv bažas par sekām, kas varētu piemeklēt gadījumā, ja vēlāk - pēc gada vai diviem - Latvijai kaut ko vajadzēs, piemēram, no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas.

Politoloģe vērtēja, ka Latviju var pārbalsot ES mērogā, bet, ja Latvija paliek savās pozīcijās, būs ļoti grūti piespiest kādu šeit uzņemt. Taču viņa uzsvēra, ka vienlaikus, jārēķinās ar tādas valsts tēlu, kas gribu visus ES labumus un solidaritāti no citām valstīm, bet tad, kad daži no mūsu sabiedrotajiem nonāk reālās grūtībās, neesam gatavi viņiem palīdzēt.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisija šonedēļ ierosināja dalībvalstīm obligātā kārtā uzņemt 160 000 imigrantu no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. Tas nozīme, ka Latvijai papildus būtu jāuzņem 526 bēgļi.

Latvija iepriekš piekrita uzņemt 250 bēgļus, tātad kopumā būtu jāuzņem 776 bēgļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!