Foto: LETA



Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās katastrofa būtu vēlētāju aktivitāte, kas nepārsniegtu 30%, uzskata sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece politoloģe Iveta Kažoka.

Kažoka sliecas domāt, ka vēlētāju aktivitāte šogad būs mazāka, salīdzinot ar 2009.gada vēlēšanām, kad reizē bija arī pašvaldību vēlēšanas. "Ja izrādīsies, ka nobalsojuši zem 30%, tad tas būs katastrofāli un vajadzēs meklēt īpašu skaidrojumu. Ja būs virs 40%, es teiktu, ka tas ir ļoti normāli. Ja spriež pēc iepriekšējo vēlēšanu tendencēm, kopējā aktivitāte būs starp 30 un 40%," uzsvēra Kažoka.

Eksperte atgādināja, ka visā Eiropā ir tendence, ka aktivitāte uz EP vēlēšanām samazinās, un vidējais rādītājs iepriekšējā vēlēšanu ciklā 2009.gadā bija 43%, kas ir par 20 procentpunktiem mazāk nekā pirms 30 gadiem, kad vidējā aktivitāte pārsniedza 60% atzīmi.

"Es būtu pārsteigta, ja Latvijā šoreiz aktivitāte stipri pārsniegtu 40%," piebilda Kažoka.

2009.gadā vēlēšanu dienā līdz pulksten 12 bija nobalsojuši kopumā aptuveni 27% balsstiesīgo, ieskaitot tos, kuri nobalsoja iepriekšējās dienās.

Šogad EP vēlēšanu iepriekšējās balsošanas dienās un šodien līdz pulksten 12 Latvijā kopumā piedalījies 254 841 cilvēks jeb 17,31% balsstiesīgo. "Tas ir ievērojami mazāk, taču vienlaikus jāatceras, ka [2009.gadā] bija pašvaldību vēlēšanas un cilvēki gāja vairāk tieši vēlēt pašvaldību deputātus," piebilda Kažoka.

Jau ziņots, ka šodien Latvijā notiek EP vēlēšanas. 952 vēlēšanu iecirkņi visā valstī būs atvērti līdz plkst.20.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!