Šobrīd viens no iespējamajiem risinājumiem, kā uzlabot labturības prasības dzīvnieku fermās, ir video novērošanas kameru uzstādīšana dzīvnieku novietnēs, portālam "Delfi" atzina zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Jau vēstīts, ka biedrības "Dzīvnieku brīvībaaktīvists šogad divu mēnešu garumā iefiltrējās kā darbinieks ūdeļu audzētavā, uzņēmumā SIA "Baltic Devon Mink", kurā divu mēnešu laikā novērojis vairākus dzīvnieku labturības, kā arī biodrošības pārkāpumus. Jānorāda, ka biodrošības pārkāpumi saistīti ar Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumiem, jo arī ūdelēm ir konstatēta Covid-19 infekcija. Pēcāk darba laikā novēroto biedrība "Dzīvnieku brīvība" izplatīja gan savos sociālo mediju profilos, gan arī masu mediji ziņoja par notikušo.

Neilgi pēc tam Gerhards izdeva rīkojumu, kurā uzdeva Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) nekavējoties veikt pastiprinātas ārpuskārtas kontroles visās kažokzvēru novietnēs, izvērtējot to atbilstību dzīvnieku labturības un biodrošības prasībām. Tagad ministrs norāda, ka "video uzraudzība audzētavās veicinātu gan uzņēmuma, gan darbinieku atbildīgu izturēšanos pret dzīvniekiem fermās, turklāt šie materiāli pārraugošajām institūcijām nodrošinātu plašāku ieskatu audzētavu ikdienas darba procesos, kā arī kalpotu par vērtīgu materiālu gadījumos, ja tiek konstatēti pārkāpumi".

Pēc eksperimenta publiskošanas Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts (NA) Latvijas Televīzijai norādīja: "Drīzāk jau jāprasa kadru autoram, kādā veidā un kā tas ir filmēts, un vai tas viss tiešām ir ētiski – šādus kadrus izvietot tādai publiskai apskatei."

Par "Dzīvnieku brīvības" īstenotā eksperimenta ētiskumu portāls "Delfi" jautāja viedokli Latvijas mediju ētikas padomes priekšsēdētāja vietniecei un emeritētajai Latvijas Universitātes profesorei Skaidrītei Lasmanei, kura, savukārt, uzdeva vairākus jautājumus, sakot, ka atbildes viņa uz tiem gan negaida, taču uzskata, ka gan mediju darbiniekiem, gan eksperimentā iesaistītajiem par tiem būtu jādomā vairāk.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!