Kristīgi demokrātiskās savienības (KDS) dome sestdien aicināja pašvaldību pieminekli komunistiskā terora upuriem nevis novietot Rīgas centrā - Esplanādē, bet gan veidot piemiņas ansambli Strēlnieku laukumā pie Okupācijas muzeja.
Tāpat dome aicināja laukumu starp Okupācijas muzeju un Daugavu nosaukt par Okupāciju upuru piemiņas laukumu. Šāds pats viedoklis esot arī Politiski represēto apvienībai, teikts pieņemtajā rezolūcijā.

KDS uzskata, ka Esplanāde nav piemērota vieta nopietnam monumentam, ko atstāt mantojumā mūsu bērniem un bērnubērniem, lai tie neaizmirstu un nepiedzīvotu šausmas, kas Latviju reiz piemeklējušas.

Jau ziņots, ka sabiedrības neviennozīmīgi vērtēto pieminekli sākumā bija plānots atklāt pērnā gada jūnijā, tad to pārcēla uz šā gada 14.jūniju, kad apritēs deportāciju 60.gadadiena. Par spīti lielas sabiedrības daļas iebildumiem, iepriekšējā dome to lēma novietot Esplanādē, bet šīs domes Attīstības komitejas vadība paziņojusi, ka lēmums ir jāpārskata.

Pirms gada pieminekļa ansambļa veidotāji tēlnieks Pauls Jaunzems un arhitekts Juris Poga izteica vēlmi pārtraukt darbu pie pieminekļa sabiedrības neviennozīmīgās attieksmes dēļ. Vēlāk tomēr mākslinieki piekrita darbu turpināt.

Tomēr piemineklis jau ir gatavs. Statujas ansambļa izkalšana izmaksājusi 29 830 latus. Saskaņā ar tēlnieka Paula Jaunzema ideju Esplanādē, Baznīcas un Skolas ielu asu krustpunktā, aptuveni 150 metru no Raiņa pieminekļa, tiks izvietots granītā kaltu skulptūru ansamblis. Četri tēli, kas simbolizēs ģimeni, būs novietoti uz smalku baltu akmens šķembu uzkalniņa, uz kura varēs uzkāpt, nolikt ziedus, aizdegt sveces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!