Kristīgi demokrātiskā savienība (KDS), kas pēc provizoriskiem datiem nav pārvarējusi iekļūšanai 10.Saeimā nepieciešamo 5% barjeru, plāno sākotnēji Satversmes tiesā, bet pēc tam tālāk Eiropas tiesu institūcijās sūdzēties par nedemokrātisko mediju attieksmi pret mazajām partijām.

Partijas ģenerālsekretārs Armands Agrums 10.Saeimas vēlēšanas novērtēja kā visnedemokrātiskākās pret mazajām partijām, jo tām tika liegtas iespējas paust savu viedokli.

Piemēram, televīzijās šīm partijām nav tikusi dota lielajām partijām līdzvērtīga iespēja izteikties, savukārt prese esot bijusi "zombēta", jo ticis stāstīts, ka balsojums par kādu no mazajām partijām ir "zemē nomesta balss".

Līdz ar to partija ne tik daudz domā apstrīdēt pašus Saeimas vēlēšanu rezultātus, bet gan sūdzēties par nedemokrātisko mediju attieksmi pret mazajām partijām.

Agrums pauda pārliecību, ka pret partijām no mediju puses bijusi nevienlīdzīga attieksme. Viņš šķendējās, ka tad, ja Latvijas Televīzija, kas ir visas sabiedrības uzturēta televīzija, uzskata, ka tā "ir tiesīga lemt, ko pielaist debatēs un ko nē - tas nav pieļaujams demokrātiskā valstī" un tas "ir pilnīgi nepareizi".

Viņš gan atzina, kas mazās partijas esot divas reizes sasauktas kopā, taču diskutēt savā starpā vairs nav bijis interesanti un pat bijis "diezgan smieklīgi". Arī reģionālā līmenī, izņemot Jelgavu, mazās partijas nekur neesot tikušas sauktas.

"Visvieglākais šajā laikmetā cilvēku jeb partiju ir neievērot," klāstīja Agrums, sakot, ka tad, ja par partiju nerunā, tad tās nav.

Tāpat arī pēdējais raidījums "Kas notiek Latvijā?" esot bijis dienā, kad priekšvēlēšanu aģitācija bijusi aizliegta, taču, lai gan tas formāli nodēvēts kā premjera amata kandidātu debates, ekrāna apakšējā malā bijuši partiju nosaukumi, tādējādi tā bijusi līdzīga situācija kā ar "Ozoliņa krekliem", pauda Agrums.

Viņš uzsvēra, ka pret partijām no mediju puses bijusi nevienlīdzīga attieksme.

Agrums gan atzina, ka tautas viedoklis ir jārespektē, taču daudz taisnīgāk būtu un partija, visticamāk, iegūtu vismaz vienu procentu vēlētāju balsu, ja būtu varējusi runāt televīzijā, tādējādi aizsniedzot arī Latvijas laukos dzīvojošos, kur televīzija bieži esot vienīgā, ko cilvēki skatās.

Viņš arī pieļāva, ka partijas piedāvātais modelis sabiedrībā neesot pieprasīts, taču pauda cerību, ka līdz tam esot jānonāk. Cik nu partija četru mēnešu laikā kopš nodibināšanas esot varējusi paveikt ar esošajiem resursiem, tika arī ticis izdarīts.

"Turpināsim attīstīties," sacīja Agrums.

Pēc Centrālās Vēlēšanu komisijas interneta mājas lapā pieejamās informācijas, KDS vēlēšanās ieguvusi 3479 cilvēku jeb 0,36% balsu.

Jau ziņots, ka 2.oktobrī, 10.Saeimas vēlēšanās, ir uzvarējusi apvienība "Vienotība", kurā apvienojās partijas "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai".

Par partiju apvienību "Vienotība" 10.Saeimas vēlēšanās nodotas 299 930 vēlētāju jeb 30,7% balsu, politisko partiju apvienību "Saskaņas centrs" (SC) atbalstījuši 251 088 jeb 25,7% vēlētāju, bet par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) nobalsojuši 19,43% vēlētāju jeb 189 802 cilvēki. Par to liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie vēlēšanu rezultāti, apkopojot ziņas par 10.Saeimas vēlēšanu rezultātiem 1003 no kopumā 1013 Latvijas vēlēšanu iecirkņiem.

7,55% jeb 73 768 vēlētāju atbalstu guvusi partiju apvienība "Par labu Latviju", bet 7,54% jeb 73 676 vēlētāju atbalstu ieguvusi nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!