Foto: LETA

Pildot pašvaldības izpilddirektora pienākumus, Ķeguma novada domes priekšsēdētājs Raivis Ūzuls ("Vidzemes partija") ir pārkāpis varas dalīšanas principu, secinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Kā skaidroja VARAM, pamatojoties uz saņemto iesniegumu, ministrija pieprasīja Ūzulam sniegt skaidrojumus par iemesliem, kādēļ viņš no 6. marta pildījis arī pašvaldības izpilddirektora pienākumus, tostarp izdevis rīkojumus par pašvaldības administrācijas darbinieka amata pretendentu izvērtēšanas komisijas izveidošanu un parakstījis darba līgumu ar pašvaldības administrācijas darbinieku.

Ministrija arī lūdza priekšsēdētājam skaidrot noteikto darba samaksu pašvaldības izpilddirektora vietniekam par izpilddirektora pienākumu izpildītāja pienākumu pildīšanu, neievērojot likuma prasības.

Pēc pašvaldības sniegtajiem skaidrojumiem VARAM secinājusi, ka Ūzuls kļūdaini izprot savu kā domes priekšsēdētāja kompetenci, kas tieši un nepārprotami ir noteikta likumā "Par pašvaldībām". Piemēram, Ūzuls uzskata, ka pašvaldības domes priekšsēdētājs ir "darba devēja pārstāvis ar augstākām pārvaldes amatpersonas tiesībām", lai gan saskaņā ar likumu priekšsēdētājs tikai vada domes un finanšu komitejas darbu.

Tāpat arī Ūzuls uzskata, ka likuma "Par pašvaldībām" 62. panta 6. punkts domes priekšsēdētājam dod tiesības pildīt pašvaldības izpilddirektora kompetencē esošus uzdevumus, neskatoties uz to, ka šī norma vien nosaka, ka domes priekšsēdētājs dod saistošus rīkojumus pašvaldības administrācijas darbiniekiem. Vienlaikus likums "Par pašvaldībām" skaidri nosaka, ka tieši izpilddirektors ir atbildīgs par pašvaldības administrācijas darbu, tajā skaitā pieņem darbā pašvaldības administrācijas darbiniekus, skaidro VARAM.

VARAM ministrs Juris Pūce (AP) pauda, ka domes priekšsēdētājs ir augstākā pašvaldības amatpersona, kurai būtiski apzināties pašvaldības darbības tiesiskā regulējuma pamatprincipus un ievērot normatīvajos aktos noteiktos pienākumus un tiesības, lai nodrošinātu tiesisku un efektīvu pašvaldības darba organizāciju. "Varas dalīšanas principa ievērošana lēmējvaras un izpildvaras pienākumu nošķiršanā ir būtiska gan pašvaldības amatpersonu pienākumu un atbildības sadalē, gan interešu konflikta novēršanā," akcentēja politiķis.

Līdz ar to ministrija ir konstatējusi pārkāpumus Ūzula rīcībā, kas daļēji jau ir novērsti un aicinājusi priekšsēdētāju turpmāk ievērot likumā "Par pašvaldībām" noteiktās domes vadītāja kompetences robežas un nodrošināt pašvaldības darbības, tajā skaitā pašvaldības izdoto tiesību aktu, likumību atbilstoši likumā nostiprinātajam varas dalīšanas principam, kā arī sadarbojoties ar pašvaldības administrācijas vadītāju – izpilddirektoru vai izpilddirektora pienākumu izpildītāju – attiecībā uz viņa kompetencē esošiem jautājumiem.

Kā vēsta aģentūra LETA, Ķeguma novada domes deputāts, bijušais domes priekšsēdētāja vietnieks Kristaps Rūde (JKP) aicinājis atbildīgās iestādes izvērtēt novada domes vadības darbu un iepriekš atstādinātā Ķeguma Komercnovirziena vidusskolas direktora Vladimira Samohina atbilstību amatam.

Viņš ir vērsies Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), VARAM un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, jo uzskata, ka Samohins nevar ieņemt skolas direktora amatu, bet Ūzuls pārkāpj likumu, izrādot īpašu labvēlību pret Samohinu, kurš ir arī domes deputāts un ievēlēts no partijas "No sirds Latvijai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!