Foto: LETA

Ir savākti nepieciešamie paraksti parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei, lai risinātu Ķemeru sanatorijas jautājumu, pastāstīja deputāts Dāvis Stalts (VL-TB/LNNK).

Viņš norādīja, ka savākti 35 deputātu paraksti. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli parlamentam jāieceļ noteiktiem gadījumiem parlamentārās izmeklēšanas komisijas, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešdaļa deputātu.

Reformu partija (RP) uzskata, ka šo komisiju būtu jāvada deputātam Staltam, jo viņš bija viens no iniciatīvas autoriem, norāda RP frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edmunds Demiters. Vienlaikus komisijai būtu jāskata ne tikai gadījums ar Ķemeru sanatoriju, bet gan jāvērtē jautājums par maksātnespējas procesiem kopumā, uzskata RP.

Kā ziņots, Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē trešdien deputāti Stalts un Romualds Ražuks (RP) izteica vēlēšanos izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, lai risinātu Ķemeru sanatorijas jautājumu.

Ražuks komisijas sēdē akcentēja, ka nolēmums par SIA "Ominasis Latvia" maksātnespēju bija kā "pērkons no skaidrām debesīm", un viņš pauda bažas, ka lēnām tiek zaudēts šis vēsturiskais kultūras piemineklis. Tāpat viņš akcentēja, ka šis jautājums komisijā tiek skatīts jau četrās sēdēs, tomēr "gaisma tuneļa galā nav redzama".

Savukārt Stalts izteicās, ka šajā situācijā deputātiem ir iespēja kaut ko darīt objekta glābšanai. Viņš izteicās, ka "Ominasis Latvia" maksātnespējas gadījums, viņaprāt, ir iespējamais "Palink" gadījums. Deputāts aicināja valstiski risināt šo problēmu un nenokārt degunu.

Jau ziņots, ka Ķemeru sanatorijas kompleksu iecerēts pārdot izsolē, nosakot sākumcenu 3,7 miljonu latu apmērā. "Ominasis Latvia" piederošo izsolāmo mantu veido vairākas daļas, bet tās plānots pārdot kā vienu izsoles priekšmetu. Izsole tiek rīkota piedzinēju "Arhiidea", SIA "BT projekts", SIA "IAT Cityco", Privatizācijas aģentūras un SIA "Savant" interesēs.

Ķemeru sanatorijas privatizācijas process ilga vairāk nekā desmit gadus. Sanatorijas privatizācijas noteikumi pieņemti 1995.gadā, un tie paredzēja, ka desmit gadus no "Ķemeru" ēkas nodošanas ekspluatācijā jāsaglabā objekta darbības profils - kūrorta ārstnieciski profilaktiskā darbība, rehabilitācija, medicīniskie un atpūtas pakalpojumi.

2010.gada septembrī Jūrmalas pilsētas dome noslēdza sadarbības līgumu ar "Ominasis Latvija", bet vēlāk no tā vienpusēji atkāpās, jo uzņēmums nepildīja neskaitāmos solījumus pabeigt sanatorijas rekonstrukciju.

1.martā Jūrmalas pilsētas tiesa "Ominasis Latvia" pasludināja par maksātnespējīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!