Foto: F64
Valsts izglītības satura centra (VISC) darbiniekam, kura vainas dēļ skolām bija aizsūtīta kļūdaina 9.klašu angļu valodas eksāmena vērtēšanas tabula, izteikts rājiens. Savukārt atbildīgo Valsts pārbaudījumu departamentu nolemts reorganizēt, un tā direktori Ingrīdu Kamarūti pārcels Valsts pārbaudījumu sagatavošanas nodaļas vadītājas amatā, portālu "Delfi" informēja VISC pārstāve Kristīne Ilgaža.

Sākotnēji disciplinārlieta par 9.klases angļu valodas eksāmena nepareizas vērtēšanas skalas ievietošanu elektroniskajā vietnē un citām problēmām eksāmenu norisē bija uzsākta pret VISC Valsts pārbaudījumu departamenta direktori Ingrīdu Kamarūti. Kļūdainas vērtēšanas tabulas dēļ skolām nācās pārvērtēt eksāmena darbus.  

Taču disciplinārlietā ir konstatēts, ka laikā, kad tika ievietota kļūdainā vērtēšanas skala, Kamarūte Saeimā Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē informēja deputātus par valsts pārbaudes darbu sesijas norisi, tāpēc nevarēja novērst šo kļūdu, informēja VISC.

Centrs noskaidroja vainīgo ierēdni, un, ņemot vērā, ka darbinieks VISC strādā ļoti neilgu laiku, par pieļauto kļūdu ir izteikts rājiens.

Taču pēc nedienām ar centralizēto eksāmenu organizēšanu un vērtēšanu VISC ir nolēmis reorganizēt Valsts pārbaudījumu departamentu un papildināt valsts pārbaužu sagatavošanas, piegādes un vērtēšanas kārtību.  No 1.jūlija Kamarūti atbrīvos no Valsts pārbaudījumu departamenta direktores amata un pārcels par Valsts pārbaudījumu sagatavošanas nodaļas vadītāju.

Kā tieši reorganizēs departamentu pašlaik vēl pāragri spriest, norādīja Ilgaža. Viņa arī skaidroja, ka Kamarūtes pārcelšana uz vienu no departamenta nodaļām nav disciplinārsods, bet centra lēmums, gatavojoties reorganizācijai.

Iepriekš VISC  skaidroja, ka šogad tik daudz ķibeļu ir tāpēc, ka pēc skandāliem ar eksāmena uzdevumu noplūdēm centrā maksimāli palielināta drošība un samazināts to cilvēku skaits, kuri ir tiesīgi pārbaudīt eksāmenu sagatavošanas procesu. Šis jautājums ir pārrunāts ar ministriju, un centrs, cenšoties nesagraut eksāmenu drošību, mēģinās problēmu risināt.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, šogad skolas izlaidumu eksāmenus pavada nedienas - ķibele ar kopsavilkuma tabulu ieskaitē latviešu valodā mazākumtautību skolās 3.klasei radījusi apjukumu skolēnos un viņu vecākos, jo VISC pieļautās kļūdas dēļ atsevišķās skolās nācies labot sākotnējās skolēnu atzīmes.

Savukārt uzdevumu jauktā secība darba burtnīcās un atbilžu lapās centralizētajā angļu valodas eksāmenā 12.klases skolēniem un skolotājiem radīja daudz pārpratumu, kuru dēļ skolēni darbus bija spiesti nodot ar svītrojumiem vai pārrakstīt jaunā veidlapā, iekavējot citiem uzdevumiem atvēlēto laiku. Vēlāk atklājās, ka nepieredzējušo VISC tehnisko darbinieku dēļ nāksies pārvērtēt visu skolu 9.klašu angļu valodas eksāmena darbus. Darbinieki skolām izsūtījuši nepareizu vērtēšanas tabulu.

No VISC sagatavotā dienesta ziņojuma izglītības ministrs Roberts Ķīlis secinājis, ka pārbaudes darbu sagatavošanas procesā ir nepilnības, pie kuru novēršanas ir steidzami jāstrādā, lai turpmāk netiktu pieļauti pārpratumi un kļūdas valsts centralizētajos eksāmenos. Par eksāmenu sagatavošanu atbildīgā amatpersona, kas minēta VISC ziņojumā, savu amatu jau ir atstājusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!