Foto: F64

Šogad vairākas Valsts izglītības satura centra (VISC) pieļautās kļūdas skolēnu eksāmenos kādai no centra amatpersonām var arī maksāt amatu, komentējot nepieciešamību VISC kļūdas dēļ pārlabot 9.klases angļu valodas eksāmena darbus, portālam "Delfi" atzina izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa pārstāvis Reinis Tukišs.

Tukišs atgādināja, ka Ķīlis nav apmierināts ar saņemto VISC iekšējo ziņojumu par iepriekš piedzīvotām problēmām 12.klases angļu valodas eksāmenā un jau uzdevis ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājai Laumai Sīkai plašāk izvērtēt centra amatpersonu atbildību valsts pārbaudes darbu satura sagatavošanā. Tas Sīkai jāizdara mēneša laikā. Ministra pārstāvis piekrita, ka šogad situācija ar ķibelēm eksāmenos ir samilzusi, tāpēc tiek meklēti risinājumi situācijas sakārtošanai.

Jautāts, vai pārbaudes rezultātā kādai no VISC amatpersonām var draudēt atlaišana, Tukišs portālam "Delfi" šādu iespēju neizslēdza.

Savukārt Ķīlis ministrs pauž nožēlu, ka IZM padotības iestāde nav spējusi korekti darīt savu darbu. "Šis gadījums lieku reizi apstiprina to, ka darbības izvērtējums un reorganizācija nepieciešama ne tikai ministrijā, bet arī tās padotības iestādēs," uzskata Ķīlis. Ministrs ir iecerējis izvērtēt IZM padotības iestāžu darbu un reorganizēt tās.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, šogad skolas izlaidumu eksāmenus pavada nedienas - ķibele ar kopsavilkuma tabulu ieskaitē latviešu valodā mazākumtautību skolās 3.klasei radījusi apjukumu skolēnos un viņu vecākos, jo VISC pieļautās kļūdas dēļ atsevišķās skolās nācies labot sākotnējās skolēnu atzīmes.

Savukārt pagājušajā nedēļā uzdevumu jauktā secība darba burtnīcās un atbilžu lapās centralizētajā angļu valodas eksāmenā 12.klases skolēniem un skolotājiem radīja daudz pārpratumu, kuru dēļ skolēni darbus bija spiesti nodot ar svītrojumiem vai pārrakstīt jaunā veidlapā, iekavējot citiem uzdevumiem atvēlēto laiku. Nule atklājās, ka nepieredzējušo VISC tehnisko darbinieku dēļ nāksies pārvērtēt visu skolu 9.klašu angļu valodas eksāmena darbus. Darbinieki skolām izsūtījuši nepareizu vērtēšanas tabulu.

Izglītības un zinātnes ministrsRoberts Ķīlis">Roberts Ķīlis pēc haosa angļu valodas eksāmenā no atvaļinājuma atsaucis VISC vadītāju Vasiļevski, kuram jāsniedz ziņojums ministram par angļu valodas valsts pārbaudes darbu kvalitāti vidusskolēniem, kas Latvijas skolās izraisīja gan skolēnu, gan skolotāju apjukumu. Pēc sarunas ar VISC vadītāju ir ierosināta dienesta pārbaude.

No VISC sagatavotā dienesta ziņojuma ministrs secinājis, ka pārbaudes darbu sagatavošanas procesā ir nepilnības, pie kuru novēršanas ir steidzami jāstrādā, lai turpmāk netiktu pieļauti pārpratumi un kļūdas valsts centralizētajos eksāmenos. Par eksāmenu sagatavošanu atbildīgā amatpersona, kas minēta VISC ziņojumā, savu amatu jau ir atstājusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!