Foto: LETA
300 000 latu vērtie digitālie mācību līdzekļi iesaldēti iespējamo autortiesību pārkāpumu dēļ, vēsta laikraksta "Izglītība un kultūra" interneta mājaslapa.

Laikrakstam Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktora vietnieks stratēģiskās attīstības jomā Rūdolfs Kalvāns apstiprinājis, ka pēc demisionējušā izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa iniciatīvas pagājušā gada vasarā tapušie digitālie mācību līdzekļi, kuru izveidē tika ieguldīti 300 000 latu valsts budžeta līdzekļu, ir iesaldēti iespējamo autortiesību pārkāpumu dēļ.

Pērnā gada rudenī no konkursa kārtībā izvēlētajiem 24 projektiem apstiprināti tika 20 digitālie mācību līdzekļi, kuru nosaukumi un autori atrodami Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) mājaslapā. Turpat arī esot norādīts, ka visi izstrādātie materiāli pieejami portālā "Skolas.lv".

Tāpat sacīts, ka materiālus var izmantot gan mācību procesā uz skolas datoriem un interaktīvās tāfeles, gan mājās uz personīgajiem datoriem, turklāt nepieciešams lietotāja konts "skolas.lv" un "e-klase" portālos. Minēts arī, ka vēl gadu pēc digitālo mācību līdzekļu izstrādes tos praktiski visi interesenti nevar izmantot, jo izdevēji ir iebilduši par autortiesību pārkāpumiem.

Taču šī informācija esot maldinoša, apgalvo laikraksts. Kā skaidrojis Kalvāns, digitālo mācību līdzekļu publicēšana ir apturēta, jo ir tiesvedības par autortiesību ievērošanu. Viņš minēja, ka iebildumi bijuši SIA "Apgāds Zvaigzne ABC" taču plašāka informācija viņam ir jāsagatavo. Dažos no digitālajiem mācību līdzekļiem esot konstatēti iespējamie autortiesību pārkāpumi. "Kad iesaistītās puses būs panākušas vienošanos, materiālus iecerēts publicēt portāla skolas.lv jaunajā versijā," teica Kalvāns.

Runājot par to, kādēļ "skolas.lv" joprojām nav sācis pilnvērtīgi darboties, Kalvāns skaidroja, ka "skolas.lv" ir viens no trīs informācijas sistēmu - Valsts izglītības informācijas sistēmas (VIIS), Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas (VPIS) neatņemama sastāvdaļa.

""Skolas.lv" darbības kavēšanās ir tehnisku iemeslu dēļ. Šogad IZM izdevās veiksmīgi noslēgt tehniskās infrastruktūras jeb serveru iepirkumu, taču dažādu tehnisku iemeslu dēļ mums kopā ar izstrādātājiem neizdevās tik ātri pārmigrēt visas trīs informācijas sistēmas no testa vidēm uz produktu vidi," laikrakstam sacīja Kalvāns.

Viņš arī klāstīja, ka atšķirībā no iepriekšējām informācijas sistēmu kārtām šajā kārtā ir pilnīgi jauna un vienota autorizācijas sistēma, ko nodrošina vienotā informācijas un komunikācijas tehnoloģijas izglītības kvalitātei (IKTIK) autorizācija. "Ņemot vērā, ka bija bremzēta VIIS migrācija, problēmas ir arī divām pārējām sistēmām - VPIS un "skolas.lv". Cik man ir zināms, informācijas sistēmu migrācija augustā ir pabeigta. Turklāt veiksmīgi ir noslēdzies arī iepirkums par turpmākajiem uzturēšanas pakalpojumiem, tādēļ jau divos tuvākajos mēnešos visām sistēmām vajadzētu sākt darboties. No novembra Valsts izglītības satura centrs ir plānojis pārņemt atbildību par portāla "skolas.lv" darbību," teica Kalvāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!