Foto: F64

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) darbiniekiem piektdien prezentēta ministra Roberta Ķīļa iecerētā jaunā ministrijas struktūra, un saskaņā ar ieceri plānots, ka 39 struktūrvienību vadītāju vietā IZM paliks 32, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

IZM vecās un jaunās struktūras plāns un Ķīļa plānotās reorganizācijas pamatojums

Par portāla "Delfi" rīcībā nonākušo IZM struktūras plānu vēl iespējamas diskusijas, jo divu nedēļu laikā vēl var sniegt priekšlikumus. Tomēr, kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija, par fundamentālām izmaiņām Ķīli pārliecināt varēs tikai ļoti spēcīgi argumenti, jo piedāvātais modelis ir tapis ilgi. Šobrīd arī iecerēts, ka jaunā struktūra varētu sākt darboties 1.aprīlī.

Saskaņā ar ieceri, departamentu skaits tiek samazināts no deviņiem uz astoņiem, patstāvīgo nodaļu varētu būt septiņas līdzšinējo piecu vietā, taču būtiski saruktu departamentos iekļauto nodaļu skaits – no 25 uz 17.

Ķīļa reforma paredz valsts sekretāra padotībā izveidot jaunu – Politikas iniciatīvu ieviešanas departamentu, kuram no tagadējiem departamentiem tiek nodotas arī politikas plānošanas un izglītības finansēšanas stratēģijas funkcijas. Jaunā departamenta galvenais uzdevums būs nodrošināt reformu pasākumus un starptautiskās iniciatīvas.

Tagadējā Profesionālas izglītības un vispārējās izglītības departamenta funkcijas iecerēts sadalīt. Vispārējās izglītības departamentam tiks nodotas tā iesaukumā ietvertās funkcijas, savukārt Profesionālās izglītības un mūžizglītības departamentam iecerēts arī nodot mūžizglītības attīstības funkciju no tagadējā Politikas koordinācijas departamenta.

Ķīlis iecerējis arī apvienot Zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju departamentu un Augstākās izglītības departamentu, pret ko iepriekš iebilda Latvijas Studentu apvienība (LSA). Departamentā iecerēts izveidot divas nodaļas – viena atbildētu par augstākās izglītības un zinātnes politiku, bet otra – par iestāžu pārvaldību. LSA iepriekš argumentēja, ka "departamentu apvienošanas gadījumā var vājināties studiju saistība ar darba tirgus prasībām, kas ir vairāk profesionālās izglītības lauciņā, un citi ar izglītību saistītie aspekti."

Politikas koordinācijas departamentu iecerēts likvidēt, jo tā funkcijas tiek pārdalītas starp citām struktūrvienībām, to skaitā – jaunizveidota Starptautisko lietu un finanšu instrumentu nodaļa tiešā valsts sekretāra vietnieka padotībā un Jaunatnes lietu nodaļa Sporta departamentā.

Ķīlis iecerējis apvienot Saimnieciskā nodrošinājuma un Iepirkumu nodaļas Administratīvajā departamentā (AD), kā arī Finanšu pārskatu un Grāmatvedības nodaļas Finanšu departamentā.

Plāns paredz arī izformēt Informācijas tehnoloģiju departamentu, tā Informāciju sistēmu nodaļu nododot AD, bet atlikušās funkcijas iecerēts nodot tieši zem valsts sekretāra jaunizveidotai IT attīstības projektu nodaļai.

Kā jau gada sākumā ziņots, janvārī IZM tiks veikta reorganizācija, kas nozīmēs izmaiņas ministrijas struktūrā ar nolūku padarīt to racionālāku un efektīvāk strādājošu, iepriekš vēstīja Ķīlis.

"Ja vēlamies īstenot pārmaiņas, mums ir nepieciešama arī pārmaiņu komanda. Tas nozīmē, ka ministrijai jāstrādā kā uz mērķi orientētai, saliedētai, ļoti kompetentai un ieinteresētai struktūrai. Veiksim funkciju un darbinieku izvērtēšanu, lai šo nodomu īstenotu," tolaik uzsvēra Ķīlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!