Foto: LETA
Izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim tiesībsarga paziņojums par vēršanos administratīvajā tiesā gadījumā, ja vecākiem būs jāpērk bērniem mācību līdzekļi, šķiet mulsinošs, pavēstīja ministra padomnieks Reinis Tukišs.

"Šāds tiesībsarga paziņojums ir ļoti mulsinošs, jo šā gada 24.maijā tikšanās laikā vienojāmies par pavisam citādu veidu, kā risināt situāciju. Mūsu sarunā iezīmējām pakāpenisku veidu, kā nodrošināt bezmaksas mācību materiālu pieejamību," norādīja Ķīlis.

Ministrs atgādināja, ka Izglītības un zinātnes ministrija ir spērusi pirmos soļus, lai šo situāciju risinātu – 2012.gada valsts budžeta grozījumos ir piešķirts papildu finansējums mācību literatūras iegādei 258 902 latu apmērā. "Ievērojot atšķirīgās pašvaldību finansiālās iespējas, Izglītības un zinātnes ministrija ir paredzējusi lūgt 2013.gada valsts budžetā palielināt finansējumu mācību literatūras iegādei, nodrošinot septiņus latus vienam bērnam," klāstīja Ķīlis.

"Plānojam, ka turpmākajos gados, ņemot vērā mācību literatūras iegādes izmaksu pieaugumu un skolu bibliotēku fondu lēnāku atjaunošanu krīzes laikā, minētā valsts budžeta mērķdotācija mācību literatūras iegādei tiks paaugstināta," uzsvēra ministrs.

Ministrs uzskata, ka viens no minētās problēmas risinājumiem ir no valsts budžeta finansētu digitālu mācību materiālu izveide un to lietojuma bezmaksas nodrošināšana. Lai to praktiski realizētu, pēc ministra iniciatīvas, Valsts izglītības attīstības aģentūras Izglītības inovāciju fonds izsludināja konkursu digitālo mācību līdzekļu izstrādei, tam atvēlot 300 000 latu.

Minētos mācību materiālus paredzēts ievietot Izglītības un zinātnes ministrijas un Valsts izglītības satura centra uzturētajās elektroniskajās vidēs, tie būs skolēniem un skolotājiem brīvi pieejami.

Jau vēstīts, ka tiesībsargs solījis tiesu darbus gadījumā, ja skolas arī turpmāk vecākiem pašiem liks pirkt mācību līdzekļus.

Tiesībsarga birojs apņēmies palīdzēt ikvienam vecākam, kurš saņēmis skolas izsniegtu sarakstu ar iegādājamiem mācību līdzekļiem, sagatavot iesniegumu skolas rīcības apstrīdēšanai, taču, ja skola atteiksies mainīt savu rīcību un turpinās pieprasīt vecākiem iegādāties mācību līdzekļus, tiesībsargs ir gatavs sabiedrības interešu vārdā vērsties tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!