Foto: F64

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) toreizējam izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim lūdzis parūpēties par atbalstu Ventspils profesionālās izglītības centra projektam, pēc tam, kad opozīcijā esošā ZZS pieprasījusi šī projekta atbalstīšanu apmaiņā pret savu atbalstu valdības iesniegtajam Fiskālās disciplīnas likumam un ar to saistītajai likumprojektu paketei.

To portālam "Delfi" telefonsarunā sacīja bijušais ministrs Ķīlis, kurš šādu praksi raksturoja kā "klasisku politisko tirgu".

Viņš atminas, ka Ventspils profesionālās izglītības centra projekts, kas ir viens no 11 profesionālās izglītības centru projektiem, kam kopumā paredzēts atvēlēt vairāk nekā 90 miljonus latu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un valsts budžeta līdzekļu, jau sākotnēji bijis dārgāks nekā citviet Latvijā iecerētie projekti. Viens no iemesliem, kādēļ Ventspils projekts, vērtējot pēc punktu sistēmas, izvirzījies līderpozīcijās, bijis tas, ka pašvaldība apņēmusies projektā ieguldīt aptuveni miljonu latu.

Tomēr pērn, kad premjers Dombrovskis ar ZZS runājis par šī opozīcijā esošā politiskā spēka atbalstu Fiskālās disciplīnas likumam, ZZS izvirzīja prasību, kas, Ķīļa ieskatā, pavērusi Ventspils domei iespējas tomēr neieguldīt projekta īstenošanā solīto miljonu latu. Masu medijos pērn publicētā informācija liecina, ka kopumā šim projektam piešķirts vairāk nekā 10,8 miljonus latu liels ERAF un valsts budžeta finansējums.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis portālam "Delfi" apstiprināja, ka pērn, runājot ar premjeru par ZZS atbalstu Fiskālās disciplīnas likumam, valdības vadītājam izvirzītas vairākas prasības. Brigmanis atgādināja, ka Dombrovskis un ZZS pat noslēdza īpašu līgumu. Tas paredzējis, piemēram, uzstāšanu uz lielākiem atbalsta maksājumiem Latvijas zemniekiem sarunās par ES 2014.-2020. gadu budžetu. Tāpat ZZS bija pieprasījusi valdībai "iedarbināt" Zemes fondu, lai atbalstītu zemniekus, kas vēlas iegādāties lauksaimniecības zemi, stāstīja Brigmanis.

Tomēr viņš noliedza, ka ZZS būtu pieprasījusi arī atbalstu Ventspils profesionālās izglītības centra projektam, taču neizslēdz, ka šādu atbalstu varētu būt pieprasījis kāds no ZZS biedriem, partijas "Latvijai un Ventspilij" pārstāvis vai pats Ventspils mērs Aivars Lembergs. "Lai nu katrs mērs tā cīnītos par savu pilsētu kā viņš," sacīja Brigmanis.

Ķīlis premjera Dombrovska rīcībā nesaskatot neko nosodāmu, taču uzskata, ka šis notikums atspoguļo veidu, kā Latvijā notiek tirgošanās ar politisko ietekmi.

Vienlaikus viņš tomēr neizslēdz, ka Ventspils profesionālās izglītības centra salīdzinoši augstās izmaksas varētu būt saistītas ar kādiem nelegāliem maksājumiem. Par to, viņaprāt, varētu liecināt tas, ka jau sākotnēji projekta izmaksas plānotas krietni augstākas nekā citos līdzīgos projektos un Ventspils priekšroku devusi dārgākajam piedāvājumam.

Savukārt Brigmanis sacīja: "Kāpēc tad Ķīlis visu šo laiku klusēja, kāpēc negāja uz KNAB un publiski neziņoja, ka no viņa kaut kas tāds tiek prasīts. Tagad tas viss izskatās pēc viena aizvainota puišeļa un caurkrituša politiķa muldēšanas."

"Minētajā publikācijā [intervijā laikrakstam Latvijas Avīze] nav norādīta informāciju vai minēti fakti par iespējamajiem pārkāpumi, kuru vērtēšana būtu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kompetencē," portālam "Delfi" uz jautājumu, vai birojs izvērtēs bijušā ministra izteikumus, atbildēja KNAB pārstāve Inta Šaboha. Gadījumā, ja Ķīļa rīcībā ir pārbaudāmas ziņas par valsts amatpersonu iespējamiem pārkāpumiem vai prettiesisku rīcību, KNAB aicina viņu vērsties birojā vai citās tiesībsargājošajās institūcijās atbilstoši to kompetencei.

"Delfi" jau vēstīja, ka bijušais izglītības un zinātnes ministrs Ķīlis intervijā "Latvijas Avīzei" atklājis, ka, ieņemot ministra amatu, viņam nācies uzklausīt prasības par konkrētu zinātnieku, sporta programmu un Ventspils profesionālās izglītības centra atbalstīšanu. Šīs prasības izteicis gan valdības vadītājs Dombrovskis, gan citi "Vienotības" politiķi.

Savukārt Dombrovskis noliedz viņa valdības bijušā ministra Ķīļa izteikumus par it kā paustajiem aicinājumiem budžeta sadalē "būt labvēlīgākam" pret Ventspili vai piešķirt naudu kādiem projektiem, un skaidro, ka aizstāvējis tikai naudas piešķiršanu jau iepriekš atbalstītajam motokrosa pasākumam. Premjers arī pārmeta Ķīlim "bardaku" Izglītības ministrijā un atzina, ka bija spiests "daudz runāt" ar nozares pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!