Foto: Valsts kanceleja

Iespējami centieni izglītības un zinātnes ministra nesaskaņas ar daļu augstskolu rektoru un studentu norādīt kā iemeslu pašreizējās valdības stabilitātei nav taktiski gudrs solis un nevar būt iegansts valdības šūpošanai, otrdienas rītā intervijā Latvijas Radio sacīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Viņš uzsvēra, ka pirmdien saņēmis atbalstu no visiem koalīcijā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, ka augstskolu skaits ir pārvērtējams, ka to akreditāciju nedrīkst uzticēt struktūrai, kurā darbojas paši rektori - Augstākās izglītības padomei.

Ķīlis intervijā uzsvēra, ka viņam jāturpina sāktais ministra amatā, jo piedāvātās reformas beidzot radījušas diskusijas, kas var būt pamats nepieciešamajām reformām. Turklāt nekā negaidīta viņa piedāvātajās reformās nav, jo tās atspguļotas jau 2009.gadā Valda Dombrovska (V) toreizējā valdība pieņēma ziņojumu par iecerēm izmaiņām izglītībā, kas iezīmēja pašlaik piedāvātos pasākumus un to termiņus.

"Ja kāds nav spējis iepazīties vai ir aizmirsis par šo dokumentu, es domāju, ka tā ir viņu problēma," viņš piebilda.

Ministrs ir pārliecināts, ka šīs nedēļas laikā spēs ar pretējās domās esošajiem rektoriem un studentu apvienības pārstāvjiem vienoties par pozīciju un nākamnedēļ  studiju akreditācijas kārtības projektu virzīt skatīšanai valdībā.

Ķīlis sarunā Latvijas Radio arī uzsvēra, ka neesot patiesība, ka pret virzītajām reformām ir visa Rektoru padome un Latvijas Studentu apvienība - viedokļi šajās organizācijās esot ļoti dažādi, tostarp pausts atbalsts reformām.

Jau vēstīts, ka Rektoru padome ir nolēmusi izteikt neuzticību Ķīlim. Rektoru padomei un ministram pēdējā laikā bijušas domstarpības par iecerētajiem jaunajiem augstskolu akreditācijas noteikumiem. Rektoru padomes vairākums pagājušajā nedēļā nolēma izteikt neuzticību Ķīlim, jo uzskata, ka ministrs savu nozari vada neprofesionāli un haotiski, kā arī ir neapmierināti ar Studiju virzienu akreditācijas noteikumu saskaņošanas gaitu.

Rektori norāda, ka jaunais studiju gads augstskolām un akadēmiskajai saimei sākās ar īpatnēju ministra apsveikumu, presē paziņojot, ka 2/3 Latvijas augstskolu ir jāslēdz vai jāapvieno. Šāds paziņojums gada pirmajā studiju dienā esot klaja necieņas izrādīšana augstskolām, studentiem, mācībspēkiem.

Turpretī valsts lielākās augstākās izglītības iestādes – Latvijas Universitātes – rektors Mārcis Auziņš ir norādījis, ka šāds Rektoru padomes paziņojums ir pārsteidzīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!