Foto: DELFI

Pašlaik izglītības nozarē pietrūkst aptuveni 40 miljonu latu gadā jeb aptuveni 200 lati uz katru skolēnu, piektdien Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas rīkotajā diskusijā par bezmaksas izglītību sacīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir veikusi aprēķinus, kas liecina, ka viena skolēna izglītošanai gadā vidēji vajadzētu 1622 latus. Pagājušajā mācību gadā no valsts budžeta vienam skolēnam bija atvēlēti 679,2 lati, savukārt vidēji 721 latu piemaksāja pašvaldības un vecāki, tādejādi pašlaik pietrūkst aptuveni 200 lati uz skolēnu gadā.

Šajā aprēķinā IZM ir ņēmusi vērā atalgojumu skolotājiem un atbalsta personālam, kā arī nodokļus, finansējumu mācību grāmatām, skolu bibliotēku fonda un tajā skaitā daiļliteratūras papildināšanai, ēdināšanu 1.-6.klāšu skolēniem, atalgojumu interešu izglītības un ārpusklases pasākumu nodrošināšanai.

Ķīlis atzina, ka varētu nodefinēt normatīvajos aktos to mācību līdzekļu apjomu, ko valsts nodrošina bez maksas, savukārt pārējie izdevumi būtu jāsedz vai nu pašvaldībai vai vecākiem. Savukārt kultūras pakalpojumus skolēniem varot nodrošināt bez maksas jau no esošā kultūras iestāžu finansējuma, tādēļ ir jāmeklē labākais risinājums.

Ķīlis atzina, ka pašlaik pastāv zināma neskaidrība, ko nozīmē bezmaksas izglītība, tādēļ līdz gada beigām IZM domās, kā to definēt. Ministrs sacīja, ka pašlaik IZM meklē risinājumus, kā visai dārgo mācību literatūru aizvietot ar lētākiem risinājumiem, ieviešot digitālos mācību līdzekļus un nākotnē nodrošinot skolēnus ar planšetdatoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!