Foto: LETA

Līdz 2020.gadam vismaz vienai Latvijas augstskolai jāiekļūst labāko pasaules augstskolu simtniekā, savukārt trim augstskolām jāierindojas starp 500 labākajām pasaules augstskolām, trešdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē teica izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Vienlaikus gan Ķīlis atzina, ka augstākā izglītība Latvijā nemaz neesot tik slikta, taču tajā ir nepieciešami būtiski uzlabojumi. "Katrā gadījumā mēs nedrīkstam palikt tur, kur esam," viņš piebilda.

Ministrs norādīja, ka nākotnē nepieciešama daudz stingrāka akreditācija, kā arī daudz lielāka studiju programmu izvērtēšanas sasaiste ar darba devējiem.

Savukārt Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) rektors Aleksejs Naumovs komisijas sēdes laikā pauda pārliecību, ka jaunā akreditācijas kārtība ir solis, lai panāktu vairāku augstskolu likvidāciju.

Taču Ķīlis sacīja, ka tas ir veids, kā nodrošināt kvalitāti, vienlaikus gan neatkāpjoties no iepriekš teiktā, ka vairākas augstskolas būtu jāslēdz vai jāapvieno.

"Konsolidācija ne vienmēr nozīmē augstskolu likvidāciju, tā nozīmē arī kopdarbības veidošanu starp universitātēm, lai, apvienojot tām pieejamos resursus, uzlabotu kādas noteiktas studiju programmas kvalitāti," viņš piemetināja.

Komisijas sēdes laikā Saeimas deputāti, kā arī vairāki augstskolu rektori tika iepazīstināti ar Ķīļa jau paveikto vispārējās un profesionālās izglītības jomā, kā arī par iecerētajām reformām augstākās izglītības jomā. Ķīlis klātesošajiem arī atgādināja, kāpēc ministrija sākusi pārvērtēt studiju programmu izvērtējumu.

Jau vēstīts, ka Ķīlis, kļūstot par izglītības un zinātnes ministru, nāca klajā ar vairākām idejām par nepieciešamajām reformām izglītības sektorā, tostarp aicināja mainīt augstākās izglītības finansēšanas modeli, kā arī veica studiju programmu izvērtējumu, lai slēgtu nekvalitatīvās programmas.

Viena no jaunākajām Ķīļa idejām paredz mainīt augstskolu izstrādāto studiju virzienu akreditāciju, proti, studiju programmu licencēšanas komisiju ieceltu izglītības un zinātnes ministrs, un šajā komisijā darbotos neatkarīgi eksperti. Līdz šim programmu licencēšanas komisiju apstiprināja Augstākās izglītības padome, kurā darbojas augstskolu pārstāvji un kura pauda neapmierinātību ar iecerētajām izmaiņām.

Saistībā ar plānotajām izmaiņām augstākajā izglītībā Rektoru padome Ķīlim izteikusi neuzticību.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!