Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis nav atkāpies no ieceres mainīt augstākās izglītības finansēšanas modeli un tuvākajā laikā ministrija meklēs iespējamos risinājumus, pavēstīja Ķīļa padomnieks Reinis Tukišs.

Iepriekš ziņots, ka ministrs ir izstrādājis jaunu finansēšanas modeli, kas paredz atteikties no studiju budžeta vietām, tās aizstājot ar kredītu, kuru piešķirtu valsts un kuru absolvents atmaksātu pēc studiju beigšanas.

Ķīlis aizvien uzskata, ka esošais finansēšanas modelis, kurā divas trešdaļas studentu mācās par saviem līdzekļiem vai naudu aizņemas no bankām, ir nepilnīgs un rada būtisku nevienlīdzību.

Ministrija patlaban jau ir sagatavojusi nepieciešamo dokumentāciju, lai izsludinātu iepirkumu šāda konceptuāla modeļa finanšu aprēķinu veikšanai un risku analīzei. Konkurss tiks izsludināts tuvākajā laikā.

Iepriekš Ķīlis paskaidrojis, ka aizņēmuma mēneša atmaksa būtu atkarīga no absolventa ikmēneša ienākumu apmēra. Ja tie būtu mazāki par valstī noteikto minimālo mēnešalgu, atmaksa tiktu atlikta, citos gadījumos tā veidotu apmēram līdz 8% no ienākumiem.

Savukārt procentu likmi par augstākās izglītības kredīta atmaksu no personas iekasētu Valsts ieņēmumu dienests, un procentos iegūtie līdzekļi atgrieztos Valsts kasē.

Izglītības finansēšanas modeļa maiņu paredz reformu plāns, kuru pēc diskusijas 26.aprīlī paredzēts iesniegt Valsts sekretāru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!