Foto: LETA
Tad jau es iešu projām, ja nevarēšu turēt savu vārdu, tā šovakar intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" teica izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, tincināts par budžeta iespējām nodrošināt pedagogiem solītās atalgojuma izmaiņas.

Uz jautājumiem par to, vai nākamgad būs nepieciešamie 50 miljoni latu, viņš atbildēja atturīgi, norādot, ka par pakāpeniska plāna iespējamību ir runājis ar finanšu ministru Andri Vilku (V). Pēc viņa vārdiem, finanšu ministrs "ir signalizējis", ka tas ir iespējams.

Ķīlis gan neslēpa, ka būs jādiskutē, cik ātri un kādos apjomos izmaiņas īstenot. "Nevaru runāt viņa vietā, tas būs valdības un Saeimas koleģiāls lēmums," teica ministrs.

Viņš arī uzsvēra, ka viņa piedāvājums ir piesardzīgs, tas nav radikāls. Turklāt, pēc viņa domām, ja tiek veidota atalgojuma sasaiste ar kvalitāti, būs grūti pateikt, ka kvalitatīva izglītība nav vajadzīga.

Kā ziņots, Ķīlis šodien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA), Latvijas Izglītības vadītāju asociācijai (LIVA) un Latvijas Pedagogu domei (LPD) piedāvāja parakstīt sadarbības memorandu par pedagogu darba algas paaugstināšanu, jau no 2012.gada 1.septembra paaugstinot pedagogu zemākās mēnešalgu likmes par 10%, tādējādi palielinot algas jaunajiem pedagogiem un tiem, kuri patlaban saņem vismazāk. Tāpat tiek piedāvāts sasaistīt pedagogu darba kvalitāti ar darba samaksu, sākot ar 2012.gada 1.septembri nodrošinot piemaksu vismaz 10% apmērā pedagogiem, kas ieguvuši 4. un 5.kvalitātes pakāpi, tādējādi motivējot tos pedagogus, kuriem ir augstākā profesionālā kvalifikācija, un sākot diferencētā skolotāju atalgojumu ieviešanu.

Ministra piedāvātais memorands paredz, ka pedagogiem, kas līdz šim nav ieguvuši kvalitātes pakāpes, tiks nodrošināta iespēja to izdarīt līdz 2014.gada 1.septembrim. Sākot ar 2013.gada 1.janvāri, atbilstoši valsts budžeta finansējuma iespējām tiks izvērtētas un piemērotas kvalitātes piemaksas pedagogiem, kas ieguvuši 3.kvalifikācijas pakāpi. Ministrs minēja, ka sākotnējie aprēķini rāda, ka nākamā gada valsts budžetā tas prasītu papildus 37 miljonus latu un tiks lemts par naudas pieprasījumu no valsts budžeta šim mērķim.

Tiesa, pēc LIZDA aprēķiniem, lai nodrošinātu pedagogu prasības no 2013.gada 1.janvāra, valsts budžetā papildus būs nepieciešami aptuveni 52 miljoni latu.

Saskaņā ar ministra piedāvājumu, sākot no 2014.gada 1.septembra, iecerēts ieviest pedagogu profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas sistēmu un pilnībā sākt darba samaksas diferenciāciju atbilstoši darba kvalitātei. Iecerēts arī ieviest pedagogu 40 stundu darba nedēļu, kas ir principiāli jauna pieeja pedagogu darba samaksai, nodrošinot samaksu par visiem definētajiem darba pienākumiem.

Memoranda prioritārais uzdevums ir IZM izstrādātās ilgtermiņa pedagogu motivācijas, atalgojuma un profesionālās kvalitātes novērtēšanas programmas saskaņošana līdz 2012.gada 28.jūnijam. Memoranda īstenošanas rezultātā 2014.gada 1.septembrī stājas spēkā caurspīdīga un izglītības kvalitāti veicinoša pedagogu atalgojuma sistēma.

LIZDA ir apmierināta ar piedāvāto plānu pedagogu darba algas paaugstināšanai un protesta akcijas nerīkos, aģentūrai LETA apstiprināja LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!